Aşılama Her Yıl Kurtarıyor

"Aşı olmaya karar veren bir erişkinin çocukluk aşı karnesi bulunmuyorsa tüm aşıları tekrarlamak için bir değerlendirme yapılması gerekiyor."

Aşılama Her Yıl En Az 2-3 Milyon Kişinin Hayatını Kurtarıyor

Günümüzde yaşam sürelerinin uzaması, tıbbi girişimlerde gelişmeler, organ nakli, kanser tedavilerindeki gelişmeler ve seyahatlerin artması erişkinlerin aşılanmasını önemli hale getiriyor Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, 21-28 Nisan Dünya Bağışıklık Haftasında erişkin aşılamalarının önemine dikkat çekiyor.

Erişkin aşılarının tıpkı çocukluktaki gibi gerekli olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, “Aşı olmaya karar veren bir erişkinin çocukluk aşı karnesi bulunmuyorsa tüm aşıları tekrarlamak için bir değerlendirme yapılması gerekiyor. Karnesi olanların ise difteri, tetanoz, boğmaca ve kızamık aşılarını tekrar etmesi uygun” diyor.

Türkiye'de, Sosyal Güvenlik Kurumu erişkinlerde şimdilik sadece grip, risk gruplarında pnömokok (zatürre) ve Hepatit B aşısını karşılıyor. Bütün aşılarda anaflaksi denilen alerjik şok olasılığı bulunuyor. Bu nedenle aşıların bir sağlık kurumunda yaptırılması gerekiyor.

Hangi Aşı, Ne Zaman Yapılmalı?

Hastalıklardan korunmanın en ucuz yolunun doğru aşılama olduğunu belirten Prof. Dr. Türkoğlu, hangi aşının ne zaman olunması gerektiğini şöyle anlatıyor:

Tetanoz: Toksoid türde olan bu aşı, erişkin daha önce aşılanmamışsa 0, 1. ve 12. ay şeklinde üç doz, eğer aşılanma öyküsü varsa 10 yılda bir tekrarlanarak uygulanıyor. Gebelerde 2. ve 3. trimesterda öneriliyor. Travmalarda ise öykü dikkate alınmadan bir dozun mutlaka uygulanması gerekiyor.