Çılgın yaşam erkeklerin ömrünü kısaltıyor.
Gençlik yıllarındaki çılgın yaşam tarzı, alınan riskler ve heyecan tutkusu erkeklerin ölüm riskini kadınlara oranla iki kat artırıyor. 20 farklı ülkede yapılan araştırmalara göre erkeklerin ömrü kadınlarınkinden daha kısa.
Bunun nedeni ise hastalıklar ya da kötü alışkanlıklar değil; kadınların sosyal ve sağlık hizmetlerinden erkeklere oranla daha fazla ve daha iyi faydalanıyor olması. Araştırmanın Amerika’daki ayağında erkeklerin erken ölümleri mercek altına alındı. 1998 yılı rakamlarına göre 50 yaşına kadar olan erkeklerin kadınlara göre ölüm riskinin iki kat fazla olduğu belirlendi. Bu risk erkekler 80 yaşına gelinceye kadar katlanarak artıyor.
Kadınlardan 5 Kat Fazla
Araştırmaya katılan uzmanlardan Randolph Nesse, New Scientist dergisine yaptığı açıklamada "Erkek olmak erken ölümlerin demografik nedenlerinin başında geliyor. Erkeklerin erken ölmeleri engellenebilirse kanser tedavisinden daha önemli bir adım atılmış olur" dedi. Nesse, Kolombiya da 20 yaşına kadar olan erkeklerin ölüm riskinin ise aynı yaştaki kadınlardan 5 kat daha fazla olduğunun tespit edildiğini açıkladı. Kadın-erkek arasında yaş, hastalıklar, erken ölümler, sosyal koşullar, sağlık hizmetleri gibi verilerin incelendiği araştırmanın yapıldığı ülkeler arasında İrlanda, Avustralya, Rusya ve Singapur da bulunuyor. Uzmanlar, eğer kadın ve erkek arasındaki aynı hastalık ya da nedenden ölüm riskinin eşit seviyeye indirilmesi halinde yılda en az 375 bin yaşamın kurtarılacağını belirtti.