Dikkati Ayakta Tutacak 5 Öneri

Lise öğrencilerinin heyecanla beklediği YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) 1 Nisan 2012, Pazar günü yapılacak.

Sınava Girmeden Önce Bu Önerileri Mutlaka Okuyun

Lise öğrencilerinin heyecanla beklediği YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) 1 Nisan 2012, Pazar günü yapılacak. Sınava çok az zaman kaldı. Öğrenciler son hazırlıklarını yaparken, psikolojik durumlarının iyi olmasının sınav başarısını da etkileyeceğini biliyor. Çünkü bu sınavı kazanmak, aslında psikolojik bir mücadeleyi de beraberinde getiriyor. Psikolog Ferahim Yeşilyurt, öğrencilerin sınavda dikkatini sürekli ayakta tutmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bir öğrencinin dikkati bir ders saatinde ortalama olarak 5 ile 50 dakika arasında dağılıyor. Bu dağılma öğrenciden öğrenciye değiştiği gibi aynı zamanda öğrenilmek istenen konuya göre de değişiklik gösteriyor. Öğrenciler dikkat hataları yapmazlarsa başarı oranları artıyor" diyor.

Kolay Soru Deyip Geçmeyin, En Çok Hata Kolaydan Çıkıyor

Sınav boyunca öğrencilere dikkat hatalarını azaltmak için 5 öneride bulunan Ferahim Yeşilyurt, bunları şöyle sıralıyor:

İnsan hayatında sınavlar sadece bilginin sınandığı değil, heyecan ve kaygısıyla başarılı bir şekilde baş etmenin de sınandığı tecrübelerdir. Bu nedenle sınav öncesindeki hazırlık kadar, sınav sırasında da dikkat edilmesi gereken noktalar var. Psikolog Ferahim Yeşilyurt, sınav sırasında duyulan heyecan, kaygı gibi olumsuzluk yaratan duygulara karşı şu önlemleri öneriyor:

Sınav Bittikten Sonra Tatil Yapın

Sınav bittikten sonra artık rahat bir nefes alma zamanı geldi. Yıllar, aylar ve haftalar boyu süren koşturmacanın, gerilimin ardından şu 4 öneri işinize yarayabilir:

Ailelere Gerilimi Azaltacak 5 Öneri

Her ailenin çocuğuna karşı tutumu birbirinden farklı. Nasıl ki hepimiz farklı kişilere sahipsek, her öğrencinin başarısına ya da başarısızlığına karşı anne ve babasının tepkisi de farklılıklar gösterebiliyor. Kimi daha hoşgörülü karşılarken, kimi sınav bitmesine rağmen sürekli sınavın gerilimini çocuğuna hissettirmeye devam ediyor. Psikolog Ferahim Yeşilyurt, sınav öncesinde olduğu kadar sınav sonrasında da ailelerin desteğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, anne ve babalara şu önerilerde bulunuyor: