Avrupa Birliği’nde yapılan araştırmalar uykusuzluk vakalarının her geçen gün arttığını, halkın yarısından fazlasının uykuya geçmekte zorlandığını ya da gece hiç uyuyamadığını gösteriyor.. Avrupa’da dinlendirici ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip kişi sayısının yüzde 20’yi geçmediği de araştırma sonuçlarından biri.
Uykusuzluk sorunu özellikle stresli kişilerin en fazla yaşadığı problemdir. Stresin yanında düzensiz ve sağlıksız beslenme, tenolojik aletlerle çok fazla vakit geçirme, yatak odalarının dikkat dağıtıcı olması ve elbette yoğun iş temposu gibi sebepler uykusuzluğu tetikliyor. Uykusuzluk ilerlediği ve kronik bir vaka olduğunda ise kişide ani zayıflamalar, sinirlik halinin artışı ile psikolojik bozukluklar, bilinç bozuklukları, konsantrasyon ve hafıza sorunları ve hatta diabet, kalp-damar hastalıları gibi pek çok sorunu peşinden sürüklüyor.
AB desteğindeki Euronews’in Vinatier Hastanesi Uyku Araştırmaları Bölümü verilerine dayanarak verdiği habere göre, Avrupa ülkelerinde uykusuzluk sorunu ile mücadele edenlerin sayısında giderek artış kaydediliyor. 1991 yılından bu yana uyku psikiyatrı olarak çalışmalarını yürüten Dr. Alain Nicolas uyku bozukluklarının son yıllarda artış gösterdiğini bildirdi. Dr. Nicolas, son 30-40 yılda Avrupa’da uyku ilaçları geliştirildiğini, bu konuda farkındalık kazanıldığını ancak, uykusuzluk vakalarında artış görüldüğünü söyledi.
LED Ekranlar Uykusuzluk Dağıtıyor
Dr. Alain Nicolas yeni teknolojilerde uyku bozukluklarını tetikleyen en önemli faktörün LED ekranlar olduğunu belirterek, “LED’in yaydığı mavi ışık biyolojik saatimizi etkiliyor. Uyku sürelerimizi değiştiriyor, gün doğumunun da uyanmamızda etkisi oluyor. Özellikle genç nüfusun her geçen gün daha geç yatağa girmesinin nedenlerinden biri bu durum” dedi. Uyku uzmanı, insan vücudunun gece ile gündüze göre hareket ettiğini, elektriğin icat edilmesi ile gece de çalışma olanağının ortaya çıktığını ifade ederken, gece uyananlara “Aslında en iyi şey; bir kaç kişinin uyguladığı gibi, kalkıp loş bir ışıkta bir kaç sayfa kitap okumaya çalışmak olmalı. 5 sayfa ya da bir bölüm okuduktan sonra uykumuz gelmeye başlar ve o an yatağa döndüğümüzde artık uyumaya hazırızdır. Yatak odalarına kesinlikle televizyon koymamak gerekir” önerilerinde bulundu.