Organ Nakli Hakkında Bilmedikleriniz

İlk başarılı organ nakli 1950'lerde başlamıştır.10 yıl içinde organ ve doku nakli, hastalıkların son döneminde temel tedavi şekli olmuştur.

İlk başarılı organ nakli 1950'lerde başlamıştır.10 yıl içinde organ ve doku nakli, hastalıkların son döneminde temel tedavi şekli olmuştur. Böbrek, kalp, karaciğer, pankreas, akciğer, deri, kornea, kemik iliği, ince barsak sıklıkla nakledilen organlardır.

Solunum ve dolaşımın yaklaşık 4-5 dakikada durması beyinde geri dönülmez zarar oluşturur. Organizma yaşamsal görevlerini yerine getirme özelliğini yitirir. Geri dönüşümü olmayan bu olaya Somatik (bedensel) ölüm denir. Bu aşamada dokuların büyük bir çoğunluğu halen canlılığını korumaktadır. Dokular arası fark olmak üzere, birkaç saate kadar canlılık uzamaktadır. İşte, Somatik Ölüm ile bu Biyolojik (hücresel) ölüm arası süre organ ve doku nakline olanak sağlar.

Bir Organ Naklinde;

Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında,29/05/1979 Tarih , 2238 Sayılı Yasa

Organ ve doku nakli hizmetleri yönetmeliği (11/03/2009 tarih, 27166 sayılı resmi gazete)

Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi (UKS)

Kamu kurum ve kuruluşlarında organ nakli yapmaya başlayacak olan merkezler bu durumu Bakanlığa bildirirler ve izin belgesi alırlar.

Başvuruyu yapan merkezde, yaptığı organ nakli türüne bağlı olarak, hastanın nakil öncesi ve sonrası dönemlerde ihtiyaç duyabileceği anesteziyoloji ve reanimasyon, iç hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, patoloji ve diğer branşların mevcut olduğu, kan bankası desteği ile psikolojik ve sosyal servis desteğine sahip olduğunu, veri yönetimi olanaklarını kullanabildiğini belgelemelidir. Böbrek nakli yapan ve bünyesinde diyaliz merkezi bulunmayan organ nakli merkezleri bu amaçla kullanılmak üzere 2 cihaz kapasiteli diyaliz ünitesi bulundurmak zorundadır.

Tıbbi Ölüm Halinin Tespiti:

Alıcının müdavi hekimi ve organ nakli hekimleri bu kurulda yer alamaz.

Ölüden Organ ve Doku Alma Koşulu

Bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya organ ve dokularını, tedavi-tanı-bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyetle belirtmemiş veya iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırasıyla; Ölüm anında yanında bulunan eşi-reşit çocukları, ana-baba veya kardeşlerinden biri yoksa yakınlarından birinin muvafakatıyla organ veya dokuları alınabilir.

Beyin Ölümü Tanısı Konan Hastalarda