İnsanların sağlıklı yaşayabilmesi için belirli kurallar vardır. Bu kurallar, insan vücudunun çalışma prensiplerine göre belirlenmiştir. Sadece para kazanmayı amaçlayıp sağlığıyla ilgilenmeyen insanlar, daha sonra kazandıkları para ile sağlıklarını geri alamamaktadır. Bunun için, çalışma hayatımızda sağlığımıza da zaman ayırmalıyız.
Sağlıklı Olmanın Temel Kuralları Şöyle Sıralanabilir:
- İnsan vücudu, hareket metabolizması üzerine kurulmuştur. Haftada en az 3, en çok 6 gün egzersiz yapmalıdır.
- Egzersiz süresi kardiyovasküler (yürüyüş, bisiklet, kürek) çalışmalarda minimum 35 dakika, maksimum 60 dakika arasında olmalıdır.
- Kasların güç kaybını önlemek, güç kazanmak, görsel olarak sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için uygulanacak ağırlık çalışmaları, hazırlanan programa göre haftada minimum 3, maksimum 6 gün olmalıdır. Çalışma süreleri 20 dakika ile 45 dakika arasında değişebilir.
- Kalp ve damar sistemimiz için uygulanacak kardiyovasküler çalışmaların temposu bireye özgü olmalıdır, aksi halde istenilen sonuçlara ulaşılamayacağı gibi, istenmeyen durumlarla da karşılaşılabilir.
- Egzersiz sadece şişman olanlar için değildir. Yaş, cinsiyet, vücut yağı oranı, kas oranı fark etmeksizin herkesin kendi egzersiz düzeyine göre uygulanacak programlar belirlenmelidir.
- Egzersiz, anti stres ve mutluluk hormonlarının salgılanmalarını düzenler. Böylece daha mutlu bir hayat sürmek mümkün olur.
- Eğer vücut yağınız fazla ise köklü değişiklikler gereklidir. Normal ise beslenme alışkanlıklarınıza dikkat ederek sağlıklı yaşamınızı destekleyebilirsiniz.
- Günlük sıvı alımınız günde 2 litre ile 3 litre arasında olmalıdır. Su insan vücudunda transport sisteminin en önemli maddelerinden biridir. Cildinizin daha canlı ve pürüzsüz olmasının yanında, boşaltım sistemi için de çok önemlidir.
- Kilo yaptığı düşüncesiyle yeterli miktarda alınmayan karbonhidratlar ve yağların vücutta önemli görevleri olduğu unutulmamalı, vücut durumunuza göre alınacak oran belirlenmelidir.
- Yağ verme çalışmalarında ne kadar kalori yakıldığı değil, kalorinin karbonhidratlardan mı yağ cinsinden mi yakıldığı önemlidir. Yaş ve nabız sayısı hesaplanarak bireye özgü programlar çıkarılmalıdır.
- Karbonhidrat, protein ve yağların dengeli bir biçimde alınmasıyla sağlıklı beslenme programı uygulanabilir. Tek yönlü beslenme ya da bu üç ana besin türünün bir veya ikisini kullanmadan yapılacak beslenme programları, sağlığı bozar.
- Metabolizmamızın daha iyi çalışması için mineral ve vitaminlere ihtiyaç vardır. Sebze ve meyve yiyerek dengeli bir beslenme uygulayan insanların, fazladan yüksek dozda vitamin kullanmalarına gerek yoktur. Eforlu fiziksel aktivite yapan sporcular, hamile kadınlar, sigara içenler, mikrobik bir rahatsızlığı olanlar doktor kontrolünde vitamin kullanmalıdır. Vitaminler zararsız olarak görülse de, bazı vitaminler (A, D, E, K) vücudumuzda birikme yaparak metabolizmanın çalışmasını bozmaktadır. Bilinçli kullanılması gereklidir.
- Kas, eklem, kalp, dolaşım sistemi ve hormonlarınızın daha düzenli çalışmasını, hayatı daha dinç ve güçlü olarak yaşamayı istiyorsanız, doğru beslenme programının yanında egzersiz programlarını uygulamaya başlamalısınız.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.