Sınav Öncesi Yediklerinize Dikkat!

Sınav Öncesi Yediklerinize Dikkat!

Sınavlara hazırlanan öğrencilere sınavlarda başarılı olmak için beslenmenin büyük etken olduğunu belirtiyor....

Daha Önce Hiç Almadığınız Besinler Alerjik Reaksiyon Gösterebilir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülen Alpaydın, ÖSS başta olmak üzere yarınlarını şekillendirecek sınavlara hazırlanan öğrencilere sınavlarda başarılı olmak için beslenmenin büyük etken olduğunu anımsatarak, Sınav öncesi en önemli öğünün kahvaltı olduğu unutulmamalı dedi.

Alpaydın, sınava hazırlanan öğrenciler ve velilerini bilinçlendirmek amacıyla yaptığı açıklamada, her ne kadar insan yaşamının küçük - büyük çeşitli sınavlarla dolu olsa da bunlardan ÖSS başta olmak üzere bazılarının gelecekteki yaşam biçimini şekillendirici özelliği nedeniyle bir bakıma hayatın dönüm noktası olduklarını söyledi.

Bu durumlarda ortaya çıkabilecek fizyolojik değişikliklerin dengeli ve uygun beslenme ile kontrol altına alınabileceğini belirten Alpaydın, Yaşanılabilecek stres ve heyecan insan vücudunda enerji tüketimini artıracağı gibi sınav öncesi ve sınav anında kilo kaybı ya da kilo alımı, baş dönmesi, mide bulantısı, kabızlık gibi sağlık sorunlarına da yol açabilir diye konuştu.

Öğün Atlatılmamalı

Sınav öncesi dönemde öğün atlatılmaması ve öğünlerin besin öğeleri yönünden dengeli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Alpaydın, şöyle devam etti:

Yeterli ve dengeli beslenme dört besin gurubunda yer alan besinlerin gereken miktarlarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; süt gurubunda yer alan süt ve yoğurt, et gurubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve gurubu ile tahıl gurubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır. Bu besinlerin önerilebilecek miktarları ve seçimleri kişinin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivite durumlarına göre değişkenlik gösterir.

Kahvaltının Önemi

Sınav öncesi öğrenciler için en önemli öğün sabah kahvaltısıdır. Gece boyu açlıktan sonra vücut ve beyin acil enerjiye gereksinim duyduğu için kahvaltı yapılmadığı takdirde baş ağrısı, yorgunluk, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu ortaya çıkabilir diyen Alpaydın, şu önerilerde bulundu:

Yapılan araştırmalar iyi kahvaltı yapan öğrencilerin sınavlarda daha başarılı olduklarını göstermiştir. Kahvaltı yapılmazsa stres hormonu olarak da adlandırılan kortizol düzeyi artar ve vücut kendi dokularını yakar. Sınav öncesi iyi bir kahvaltı, bir bardak portakal suyu ya da iki porsiyon meyve, ceviz ya da fıstık ezmesi, peynir ve/veya yumurta, domates, salatalık, yeşil biber, çavdarlı, kepekli ya da bol tahıllı ekmek şeklinde yapılabilir. Halk arasında şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı artırdığına ilişkin yanlış inanışlar bulunmaktadır. Oysa karbonhidrattan zengin bu besinler tam tersine vücutta gevşemeye yol açabilecekleri gibi kan şekerini hızla yükselttiklerinden ani acıkmalara da neden olabilirler. Bu nedenle şeker ve şekerlemeler yerine kuru üzüm, incir, erik gibi besinler ya da A ve C vitamininden zengin taze meyve suları alınabilir. Fırında ya da ızgara olarak hazırlanmış balık, et, tavuk fındık, fıstık, ceviz tüketilebilir. Bu besinler protein içerikleri nedeniyle uyanık kalma ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağladığı gibi, içerdiği yağ asitleri de beyin hücrelerinin çalışmasına katkı sağlar.

Alerji Uyarısı

Daha önce hiç tüketilmemiş besinlerin olası alerjik ve mide-bağırsak rahatsızlıkları nedeniyle sınav öncesi alınmamasına ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesine dikkat edilmesini öneren Alpaydın, şunları kaydetti:

Kafein içeren içecekler adrenalinin serbest kalmasına, dolayısıyla stres düzeyinin artmasına neden olabilmektedirler. Bunun yanında sınav sırasında susama ihtiyacını artırabilecek tuzlu çerezlerden uzak durulmalıdır. Sınav öncesi fazla su içilmemelidir. Omega 3 ün en iyi kaynakları olan yağlı, ketenli tohumlar, balık ve koyu yeşil yapraklı sebzeler zeka gelişimini, ruhsal durumu ve hafızayı olumlu yönde etkilediği için özellikle sınava hazırlık döneminde öğrenci diyetlerinde yer almalıdırlar. Öte yandan hatırlamayı artıran avokado, havuç; algılama gücünü artıran ısırgan otu çayı, yaban mersini ve limon; stresi ve zihinsel yorgunluğu önleyici etkisi olan B vitamini içeren ekmek, tahıl ve kuru baklagillerin sınav öncesi dönemlerde tüketimleri de önerilebilir.

Alpaydın, sağlıklı beslenmenin yalnız sınav dönemlerini kapsamaması ve yaşamın tüm evrelerinde yer alması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...