Havaların yavaş yavaş ısınmaya başlamasıyla birlikte durgun hava ve aşırı nem insan vücudunda termal stres adı verilen özel bir durum meydana getiriyor. Termal stresin, sıcak ortamlarda kalan insanların vücutta biriken ve dışarı atılamayan ısıdan rahatsız olmaları sonucunda ortaya çıktığını belirten uzmanlar, bu rahatsızlığın, nefes sıklaşması, baş ağrısı, baş dönmesi, zihinsel yorgunluk, çabuk sinirlenme veya geç algılama, bitkinlik, işe karşı ilgisizlik gibi belirtilerle kendini gösterdiğine dikkat çekiyor.
Denge Korunmalı
İnsan vücudunun 36-37 santigrat derece arasında kalan bir sıcaklığa sahip olması gerektiğini söyleyen uzmanlar, dış ortam ne kadar sıcak olursa olsun hayatın devamı için vücut içi ısısının sabit kalması gerektiğini ifade ederek, çevre ısısının artmasıyla damarların genişleyeceğini, terlemeyle tuz kaybedildiğinden tansiyonun düşebileceğini belirtiyor. Vücut içindeki sıcaklık ayarlanmasında cilde de önemli görevler düşüyor.
Aklınızda Bulunsun
Kalp ve dolaşım sorunlarından uzak, rahat bir yaz geçirmek için bazı öneriler...
- Vücut ter yoluyla su ve mineral kaybettiğinden bu kayıp soda, maden suyu gibi mineral içeren sıvılar, vücut direncini artıracak vitaminli meyve suları, tuzlu ayranlar ve bol su içerek kapatılmalıdır.
- Yağı, şekeri azaltılmış, sebze ve meyveye ağırlık veren hafif bir beslenme rejimi uygulanmalıdır.
- Aşırı sıcak günlerde alkollü içkilerden kaçınılmalıdır. Vücuttan ısının atılmasını önleyen kalın giysilerden kaçınmalı, ince, gözenekli, pamuklu ve ipekli giysiler tercih edilmelidir
- Sık sık duş alınarak vücut serinletilmelidir. Ağır bedensel hareketler yapmamalı, güneş altında top oynamamalı, sıcak saatlerde seks yapmamalıdır.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.