Yaz mevsimine girdiğimiz bu günlerde, sıcağın bedendeki etkisini dengelemek ve sağlığımızı korumak için yapılması gerekenleri İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu şöyle sıralıyor;
- Yaz aylarında bol su tüketin.(günde 2-5-3 litre)Bol su tüketme hem vücudunuzu forma sokmada hem de vücudunuzdan toksinleri atmanızda yardımcı olacaktır. Ayrıca vücut aşırı sıcaklarda terleme ile birlikte su, sodyum, potasyum gibi birçok öğeyi kaybettiği için su tüketimi ayrı bir önem kazanmaktadır.
- Yaz aylarında bol bol meyve ve sebze tüketin. Meyveleri kabuklarıyla birlikte tüketmeye özen gösterin. Örneğin, Salatalık; Olağan üstü bir sebze olan salatalık, güçlü nemlendirme özelliği sayesinde, genç bir görünüm kazanmanızı sağlar, iltihaplanma önleyici özelliği taşır. Mideye girdiği anda yüksek su ve mineral denge içeriği, onu en iyi idrar söktürücü yapıyor. Zengin bir silika kaynağı olan salatalık; sağlıklı cilt, kemik ve bağ dokusu için gerekli mineralleri içerir. Bunun yanı sıra silika, kalp damar hastalığını ve osteoporozu önlemede büyük rol oynar. Salatalıkla hem bu sıcak havalarda serinleyin, hem de sağlığınızı koruyun
- Kıyafet seçimi önemli! Yazın açık renk ve pamuklu giysiler giymeye çalışın. Olabildikçe bol kıyafetler seçin. Çünkü hava dolaşımını sağlayan bol kıyafetler terlememe ve serinleme açısından avantaj sağlar. Ayrıca öğle saatleri gibi günün sıcak saatlerinde kalp hastaları mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamalılar.
- Bronz görünmek adına bedeninizi kavurmayın. Güneşin dik olduğu saatlerde güneş altında mayo ile kalınmamalıdır. Bu saatler, gün ortasının 2 saat öncesi ve sonrası olarak kabul edilir, fakat bölgelere göre değişebilir. Pratik olarak saat 11 ile 15 arası sakınılması uygun olur. Güneşten korunmak için krem veya losyon şeklindeki koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Kullanımda önemli olan nokta, ışığın altına çıkılmadan 20-30 dakika önce koruyucunun sürülmesi ve en az 3 saatte bir yenilenmesidir.
- Serinlemek adına kullandığınız klimaların sizi hasta etmemesi için dikkatli olmalısınız. Bakımı kötü ve yetersiz yapılan klimaların, akut farenjit, nezle ve akut tonsilit gibi üst solunum yolu hastalıklarına neden olduğu ispatlanmıştır. Kirli hava filtreleri, toz ve bakterilerin tekrar tekrar ev içi havasında dolaşımına neden olur. Havası bu mikroorganizmalarla kirletilmiş bir ortamda zaman geçirmek; astım hastalarında bir atağın tetiklenmesine, alerjik rinitin alevlenmesine, burun, boğaz ve gözlerde tahriş hissi ve nezle benzeri hastalığa neden olabilir. İç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkı 6 dereceyi geçmemelidir. Ortam sıcaklığında ani gelişen yüksek değişiklikler kendinizi hasta hissetmenize neden olur. Kullandığınız filtrelerin tipine göre düzenli aralıklarla filtreler temizlenmeli ve değiştirilmelidir
- Yazın diş bakımınıza da özen göstermelisiniz. Diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının en önemli sebebi bakteri plağıdır. Bakteri plağı ağız hijyeninin ihmal edilmesiyle dişler ve dişeti üzerinde biriken bakteri topluluğudur. Dişlerimiz, dişetlerimiz, dilimiz ve ağız mukozamızda her zaman belirli bir oranda bakteri yaşamaktadır. Yeterli bakımın yapılmadığı zamanlarda bu bakterilerin sayıları artar ve hastalık yapıcı özellik kazanırlar. Ağız hijyeniniz ve ferah nefes için için sabah ve akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra Nasoral tipi ağız gargarası kullanabilirsiniz. Ağız sağlığı vücut sağlığınızı direk etkiler bunu unutmayın!
- Sıcaklarda en can sıkıcı sorunlardan biri olan sıcak çarpması, kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterir. Hasta serin bir yere götürülmeli, vücudu sıkan giysiler çıkarılmalı, basma soğuk kompres veya buz torbası konulmalıdır. Ateş çok yüksekse vücut ıslak bir çarşafla sarılmalı, hasta havadar bir yerde tutulmalı ve serin bir cankurtaranla hastaneye taşınmalıdır. Başa ve kasıklara uygulanan soğuk kompres de vücut sıcaklığını düşürecektir.
- Bunaldığımız sıcaklardan kurtulmak adına en büyük keyif havuza girmektir. Ama havuza girmeden önce dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Havuza girmeden önce duş alınması, saça bone takılması ve ayakların da dezenfektan sudan geçirilmesi gerekiyor. Havuzda en sık yayılan hastalıklardan biri de mantardır. Özellikle ayaklar birçok mantar enfeksiyonu taşımaktadır. Dezenfektan su ayak yüzeyindeki mantarların bulaşmasını engellemektedir. Ayrıca ishal, idrar yolu enfeksiyonu, yara ve genital akıntısı olanlar havuza girmeleri önerilmez. Adet döneminde olan bayanların da bu dönemde rahim kanalları açık olduğu için havuza ve denize girerlerken daha dikkatli olmaları gerekmektedir.
- Hareket, hareket, hareket: Yaz ayları sıcaklıklar nedeniyle en hareketli olduğumuz zaman dilimi olan gündüz saatlerinde hareketimizin azalmasına neden oluyor. Özellikle sabah ve akşamüstü, güneşin kuvvetli olmadığı zamanlarda yürüyüşler faydalı olacaktır. Ev ve iş ortamlarında yapılacak en az beş dakikalık kültür-fizik hareketleri dinçliğimizi arttıracaktır. Kalorili gıdalardan fazla tüketmemeye dikkat ederek azalan hareket nedeniyle artan kilo alma ihtimalimizi azaltacaktır. Yani nerede olursanız olun, hareket etmek için bir sebep bulun.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.