Eğer Şeker hastası iseniz, insülin denilen hormondan vücudunuzda ya yeterince yoktur ya da vücudunuz bu hormonu doğru bir Şekilde kullanamıyordur. Bu durumda kanınızda dolaşan Şeker vücudunuz tarafından yeterince kullanılamaz ve kanınızda bulunan bu fazla Şeker kalbinize, kan damarlarınıza, böbreklerinize, sinirlerinize ve gözlerinize zarar verebilir. Bunun sonucunda da kalp hastalığı, körlük, böbrek yetmezliği, felç, iktidarsızlık oluşabilir. Eğer gerekli önlemleri alırsanız bu rahatsızlıkların oluşmasını engelleyebilirsiniz.
Kan Şekerimin Yükselmemesi İçin Neler Yapmalıyım?
Şeker hastalığınızı kontrol edebilmek için kan Şekerinizin yükselmesini engellemeniz gerekir. İdeal kan Şekeri kişiden kişiye değişir. Bu yüzden kan Şekerinizin hangi düzeyde olması gerektiğine doktorunuzla birlikte karar vereceksiniz. Kan Şekerinizin yükselmemesi için aşağıdaki önerilerimize uymanız gerekir: Mümkün olduğu kadar değişik yiyecekler tüketin, devamlı ayni Şeyleri yemeyin. Yedikleriniz az yağlı olsun. Şekerli ve bol enerjili yiyeceklerden uzak durun (hamur isleri, tatlılar gibi). Eğer şişman iseniz doktorunuzun önereceği Şekilde kilo verin. 3 büyük öğün yerine 5-6 küçük öğününüz olsun. Düzenli spor yapın. Spor yapamıyorsanız yürüyüş yapın. Ancak bunlara başlamadan önce doktorunuza danışın. İlaçlarınızı doktorunuzun tavsiye ettiği gibi ve düzenli olarak kullanın. Verilen tedaviyi uygulayamıyorsanız, bunu doktorunuza iletin. Özellikle insülin kullanıyorsanız günde bir kez açlık kan Şekerinizi ölçün veya ölçtürün. Açlık kan Şekerinizi her ölçtürdüğünüzde bu formun arkasında bulunan takip formuna açlık kan Şekerinizi yazın ve kontrole geldiğinizde bunları doktorunuza gösterin. Yiyeceklerinizi ve yaptığınız sporu buna göre ayarlayabilirsiniz.
Şeker Hastalığına Bağlı Gelişen Hastalıkları Önlemek İçin Başka Neler Yapmalıyım?
Öncelikle düzenli olarak doktorunuza kontrole gidin. Bunun dışında aşağıdaki hususlara dikkat edin: Dişlerinizi her gün fırçalayıp, diş ipi ile temizleyin. Yılda 2 kez dişlerinizi kontrol ettirin. Tansiyonunuzu yılda 5-6 kez kontrol ettirin. Tansiyon durumunuz ile ilgili olarak doktorunuzdan bilgi alin. Kan kolesterolünüz hakkında doktorunuzdan bilgi alin. Kan kolesterolünüzün yükselmemesi için düşük kolesterollü yiyecekler tüketin. Sigara içmeyin. Yılda bir kez veya doktorunuzun istediği sıklıkta gözlerinizi muayene ettirin.
Şeker Hastalığımın Ayaklarıma Zarar Vermemesi İçin Nelere Dikkat Etmeliyim?
Kendiniz her gün ayaklarınızı kontrol edin. Her kontrole gittiğinizde doktorunuzdan ayaklarınızı muayene etmesini isteyin. Ayaklarınızda kızarıklık, şişlik, uyuşukluk, uzun suren ağrı, keçelenme fark ederseniz hemen doktorunuza danışın. Ayakkabınızın içerisinde taş, çivi vs. olup olmadığını kontrol etmeden kesinlikle giymeyin. Kesinlikle yalınayak yürümeyin. Yeni ayakkabı alırken ayağınıza uygun ve yumuşak ayakkabı alin. Ayakkabı almaya akşam üzeri gidin (bu saatlerde ayaklarınız biraz şişmiş haldedir). Tabanı düz ayakkabı almayın. Beyaz çorap giyin ve çoraplarınızı çıkartınca, lekelenme olup olmadığını kontrol edin. Ayaklarınızı her gün yıkayın ve tam olarak kurulayın. Özellikle parmak aralarınızın kuru olduğundan emin olun. Sert havlu kullanmayın. Ayaklarınızı tırnaklarınızla kaşımayın. Ayaklarınız çok terliyorsa pudra kullanın.