Şeker Hastalarında Organ (Uzuv) Kaybı Tehlikesi nedir ve şeker hastalarının dikkatsizliğinden sebep karşılaşabileceği kötü durumlardan bir tanesi olan uzuv kaybını ve detaylarını inceliyoruz inceliyoruz.
Şeker hastalığının organ (uzuv) kaybı tehlikesine geçmeden önce daha iyi anlamamız için şeker hastalığı nedir sorusuna cevap vererek başlamamız gerekmektedir.
Şeker Hastalığı Nedir?
İnsan vücudunun enerji ihtiyacını karşılayan protein, karbonhidrat ve yağlardır. Bu besinlerin sindirimi sırasında ortaya çıkan glikoz adı verilen basit şeker açığa çıkmaktadır. Glikoz vücudun tüm organları için en önemli besin kaynağıdır.
Hücrelerin glikozun enerjisini kullanabilmesi için, glikozun hücre içine alınması gerekir. Glikozun hücre içine girmesini ve glikojen olarak depolanmasını sağlayan, pankreas bezi tarafından salgılanan insülin hormonudur.
Şeker Hastalığı Ciddi Bir Hastalık mı?
Eğer kan şekeri kontrol altında tutulmazsa ve yüksek kan şekeri seviyesi (hiperglisemi) gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu durum devam ederse sinir, böbrek ve kalp hasarı gibi uzun vadeli komplikasyonlara neden olabilir.
Şeker Hastaları Neden Uzuvlarını Kaybetme Tehlikesi Vardır?
Kan şekerinin uzun süre yüksek olması sinirlere zarar verebileceği için diyabetik nöropati bu durumda ortaya çıkar. Bu sebeple sinirlerin ağrı ve diğer duyuların iletilmesi engellendiği için his kaybı görülebilir.
Şeker Hastalığı Hangi Organlara Zarar Verir
Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler. Diyabeti olanların kalp damar hastalığına yakalanma riski erkeklerde yaklaşık 2-3, kadınlarda ise 4-5 kat daha fazladır.
Şeker Hastalarının Uzuvları Neden Kesilir
Tüm şeker hastaları düşünüldüğünde hayatları süresince hastaların %20 sinde yara oluştuğu kesinleşmiştir. Şeker hastalığına bağlı yara ve enfeksiyon oluştuğunda hastaların %20 sinde tanı anında bacağın kesilmesi gerekmektedir. Yara önemlidir çünkü bacağı kesilen şeker hastalarının %85 inde başlangıçta ayakta yara oluşmaktadır.
Şeker Hastalığında Yan Etki Oluşumunu Engellemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Şeker hastalarında gelişebilecek yan etkilerin engellenmesi için ilaç yada ameliyat tedavilerine ek olarak yaşam tarzında da bazı değişiklikler gereklidir. Bunlar:
- Sigaranın kesilmesi
- Egzersiz
- Ayak bakımı
- Yağsız gıdaların yenmesi
- Fazla kiloların verilmesi
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.