Oysa oruç sigarayı bırakmak için önemli bir fırsat oluşturuyor. Peki Ramazan sonrasında oruçta kazandığımız alışkanlığı nasıl devam ettirebiliriz?
Sigara bırakmak elbette her şeyden önce irade işidir. İradede karar kıldıktan sonra sigaranın kalıntılarını ortadan kaldırmak ve yerine uğraş bulmak için aşağıdaki maddeler takip edilebilir:
- Kişi Ramazan biter bitmez sigaraya sarılmamalı. Sigara canı çektikçe karabaş otu (lavanta türü) yağı ağzına damlatabilir ya da direkt olarak bitkiyi çiğneyebilir. Bu sigara içmeye kalkarsa kişinin midesinin bulanmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda baş bölgesindeki dolaşıma etki ederek sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur.
- Sigarayı bırakmak istemenin nedenleri ve sigaranın zararları karşılıklı olarak liste yapılmalı.
- Her sabah egzersiz ya da yürüyüş yapılmalı.
- Gün içerisinde melisa, papatya, lavanta ya da sarı kantaron çayı 2 ya da 3 bardak içmek sigarasızlığın vereceği asabiyetin önüne geçebilir ve kişiye sakinlik verir.
- Her sabah aç karna bir tatlı kaşığı harnup tüketmek akciğeri kuvvetlendirir. Sigara kalıntılarından akciğerlerin arınmasına yardımcı olabilir.
- Sigara istedikçe 3-4 adet çiğ badem, 2 adet ceviz, kuru incir ya da kayısı tüketilirse sigara yerine meşguliyet bulunmuş olur. Aynı zamanda direnç arttırır.
- Yine sigara istedikçe kişi, kenger sakızı ya da şekersiz sakız çiğnemesi ağız tiryakiliğinin yerini doldurur.
- Boş vakitlerde bulmaca çözmek, zekâ küpü ile oynamak gibi hem beyin fonksiyonlarını çalıştıracak hem de meşguliyet verecek şeylere başvurulmalı.
- Kişi etrafındaki insanlara sigarayı bıraktığını söylemeli.
- Sigarayı bırakan kişi sigaradan tiksinmek adına sigaranın verdiği zararların görsellerinden kendisini en çok etkileyeni duvarına asabilir ya da cebinde taşıyabilir.
- Nefes terapisi yapılmalı.