Sigara Uyuşturucu Gibi Algılanmalı

Sigara Uyuşturucu Gibi Algılanmalı

Türkiye'de 15 yaş üzerinde 15 milyon kişinin sigara içtiğini, bunun da geleceğe dönük önlemlerin daha iyi alınması geregerekiyor.

PROF. Dr. Oğuz Kılınç, Sigaraya ilişkin negatif algıyı, uyuşturucudaki negatif algı düzeyine getirmek gerekiyor dedi. Sigara, uyuşturucu gibi algılanmalı Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Sigaraya ilişkin negatif algıyı, uyuşturucudaki negatif algı düzeyine getirmek gerekiyor dedi Kılınç, sigara kullanımında genele bakıldığında bir artışın söz konusu olmadığını ancak istenen azalma oranına da ulaşılamadığını öne sürdü. 

Türkiye'de 15 yaş üzerinde 15 milyon kişinin sigara içtiğini, bunun da geleceğe dönük önlemlerin daha iyi alınması gereğini ortaya koyduğunu belirten Kılınç, sigara kullanım oranının yüzde beşin altına düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Kılınç, sigarayla mücadelede kapalı alan yasağının önemli bir adım olduğunu, buna karşın kapalı alan yasağının yüzde 30 oranında ihlal edildiğini söyledi. Gençlerin kapalı alanda sigara yasağı ihlallerini normal gibi gördüğünü anlatan Kılınç, bu konuda gerekli önlemlerin alınması ve denetimlerin artırılması gerektiğini kaydetti. Açık alanlarda ayrılan yerlerde sigara içilmesiyle, pasif içiciliğin de engellenebileceğine işaret eden Kılınç, şöyle devam etti: Açık alanda sigara kısıtlamasıyla toplumda bu davranışın doğru bir davranış olmadığı imajı da perçinleniyor.

Toplumda Uyuşturucuya Nasıl Bakıyoruz?

Satışı yasak, promosyonu yapılamıyor. Sigaranın içinde nikotin de uyuşturucuya eşdeğer bağımlılık yapıyor Toplum bugün bonzai ile uğraşıyor. Sigaranın da toplumun gözünde uyuşturucu maddelerden farkı olmaması lazım. Yani toplumdaki sigaraya ilişkin negatif algıyı, uyuşturucudaki negatif algı düzeyine getirmek gerekiyor. Bu anlamda sigaranın bir çok alanda kısıtlanması çok önemli adım. Kara paket uygulaması 2012 yılında Avustralya'da uygulanmaya başlayan kara paket uygulaması için çeşitli ülkelerin sırada olduğunu belirten Kılınç, tütün endüstrisinin en önemli satış stratejisinden birinin satış noktası reklamları olduğunu ifade etti. Bu satış noktalarındaki stant dizaynları, paket üzerindeki ilgi çekici tasarımlar yoluyla nöro-pazarlama teknikleri uygulandığını anlatan Kılınç, İnsanların ilkel beyin kısımlarını uyaracak ve o bölgenin arzularına hitap eden paket dizaynları ve renk dizaynları yapıyorlar. Dolayısıyla bu çocuklan etkiliyor. Paketin yapısı ve sergileniş tarzı, sigara bağımlısı olmalarında çok önemli faktörler.

Kara paket uygulaması bunu engelleyecektir şeklinde konuştu. Uygulamanın hayata geçmesi durumunda sigara paketlerinin tek ve düz renk olacağını, marka ve amblemlerin silineceğini ifade eden Kılınç, bu şekilde sigaraların markalarıyla değil numaralı kod isimleriyle satılacağını kaydetti. Sigarayla etkin mücadele için kapalı alan yasağına tam uyumun sağlanması, açık alanda sigara kısıtlaması, sigara fiyatının yükseltilmesi, tütün ürünlerindeki promosyon, reklam ve sponsorluğun tamamıyla önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Kılınç, bu şekilde sigara kullanım oranının yüzde 27 düzeyinden yüzde onun altına düşebileceğini söyledi

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...