Üst Solunum Yolları Hastalıklarına Karşı Önlem Alın

Üst Solunum Yolları Hastalıklarına Karşı Önlem Alın

Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, havanın soğumasıyla birlikte nezle ve grip vakalarının arttığını, 2 yaş altı ve 65 yaş üzerinin risk altında olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, havanın soğumasıyla birlikte grip ve nezle salgınına karşı uyardı. İki hastalığın bulgularının benzer olduğunu, genelde karıştırıldığını kaydeden Prof. Dr. Yalçın, gribin daha ağır seyreden bir hastalık olduğunu aktardı. İki hastalığın çok farklı klinik tabloyla seyrettiğine değinen Prof. Dr. Yalçın, "gripte ateş varken, nezle de ateş görülmez. Gripte ateş 38-40 dereceyi bulur, baş ağrısı ve ciddi kas ağrıları görülür. Birkaç haftayı bulan ciddi yorgunluk, halsizlik, bitkinlik vardır. Nezlede ise daha çok burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürük gibi bulgular var" dedi. Prof. Dr. Yalçın, kronik karaciğer, akciğer, kalp ve böbrek rahatsızlığı gibi hastalıkları olan kişilerde grip sonrasında zatürree veya bronşit gibi ağır komplikasyonların ortaya çıktığını söyledi. Nezle sonrasında ise bu tür sağlık sorunlarının yaşanmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Yalçın, nezlenin daha çok sinüzit, orta kulak ve dış kulak iltihabı gibi basit enfeksiyonlara neden olduğunu vurguladı.

Yılda 50 Bin Ölüm

"grip daha sorunlu bir hastalık" diyen Prof. Dr. Yalçın, "özellikle Amerika'da yılda 50 milyona yakın insana grip teşhisi konuluyor. Son yıllardaki kayıtlara göre 36 bin ile 50 bin kişi de yaşamını yitiriyor. Ölen hastaların yüzde 90'ı 65 yaş üzeri ya da 2 yaş altı. Ölüm riski yüksek yaş grubundaki bireyler aşı olmalı. Grip tedavi edici ilaçların kullanılmasını öneriyoruz" dedi.

Kimler Aşı Olmalı?

Eylül- Aralık ayları arasında mutlaka grip aşısı yapılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, şunları kaydetti: "aslında herkesin grip aşısı olmasını uluslararası bir çok kılavuz ya da çalışma öneriyor. Ama öncelikle 65 yaş üzerindeki bireyler olmak üzere karaciğer, astım, böbrek, şeker ve kan hastalıkları olanlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan tümör hastaları, huzurevinde kalanlar, çocuk bakıcıları, sağlık personeli, hıv taşıyıcıları, aids hastaları, bunların hepsi çok ciddi riskli gruplar arasında yer alıyor. Bu grupların mutlaka ön planda aşılanması gerekiyor."

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...