Kanada'nın Montreal Üniversitesinden Anita Kousnik ve ekibinin yaptığı araştırma, cerrahi müdahalenin ardından menopoza giren kadınların akciğer kanserine yakalanma riskinin, doğal olarak menopoza girenlerden iki kat fazla olabileceğini gösterdi.
Bilim adamları, 18 hastanede akciğer kanserine yakalanan yaklaşık bin kadının yaş, cinsiyet, etnik grup, din, meslek, eğitim, medeni hal, sigara kullanıp kullanmadıkları, geçmişteki adet dönemleri ve hamileliklerine ilişkin özelliklerini değerlendirdi.
Fransız "Le Nouvel Observateur" dergisinin internet sitesinde yer alan makaleye göre araştırmacılar, doğal olarak menopoza giren hastaların ortalama yaşının 50, diğerlerininkinin 43 olduğunu belirledi.
Cerrahi müdahale sonucu kadınların daha erken menopoza girdiğini belirten araştırmacılar, akciğer kanseri riskinin östrojen seviyesinin erken ve ani azalması ya da hormon tedavisinin uzun sürmesine bağlı olabileceğini ifade ettiler.
Erken menopozun nedenleri arasında rahmin tamamının ya da bir kısmının ve yumurtalıkların alınması bulunuyor. Kemoterapi ve radyoterapi de yumurtalıkları yok edebiliyor.