Saç beyazlaması saça doğal rengini veren melanin pigmentinin üretilememesiyle meydana gelir. Bu beyazlamaya stresin etkisinin olup olmadığı yıllardır araştırılan, tartışılan bir konu. Hatta bir gecede stresten saçı beyazlayan insanları çoğumuz duymuşuzdur.
Yapılan araştırmalar stresin, saçların beyazlamasını hızlandırdığını bilimsel olarak doğruladı. Bilim insanları saçların beyazlamasının başta genetik olmak üzere birçok sebebi olduğunu ifade ediyor. Ancak stres, saç beyazlamasının birincil nedeni olmamasına rağmen saçların beyazlama sürecini ciddi derecede hızlandırabiliyor.
Sürekli stresli ve endişeli olmak, saçınızın yenilenmesinden sorumlu olan kök hücreleri etkileyerek saçlarımızda vaktinden önce beyazlamaya yol açıyor. Ağır stres, ağır anemi durumlarında, kanser hastalarında hızlı beyazlaşmanın söz konusu olabileceğini ifade ediliyor.
Harvard Üniversitesi’nde fareler üzerinde yapılan deneylerde strese maruz kalan hayvanların kıllarının beyazladığı ortaya kondu. Bilim insanları deney yapılan farelerin stres seviyesi arttığında tüylerinin erkenden beyazlamaya başladığını gözlemlediler. Deneyde çeşitli müdahalelerle stres seviyesi artan farelerde yoğun stresin deriyi kontrol eden kök hücrelerini ve saç rengini etkilediği görüldü. Stres sinirlerde savaş ya da kaç tepkisine sebep oluyor ve sempatik sinir sistemini devreye sokuyor. Stresin sebep olduğu sinyalleri yanlış anlayan kök hücrelere saç uzatma sinyalinin gönderildiği anlaşılıyor ve zamanla renk pigmentlerini üreten kök hücrelerin yok olmasına sebep oluyor. Harvard Üniversitesi’ndeki araştırma sonucunda bu pigmentlerin işlevini yitirdikten sonra yeni pigmentin üretilemeyeceğini, hasarın kalıcı ortaya koydular.
Ancak son zamanlarda stresin ortaya çıkardığı bu ‘kalıcı’ etkinin geri döndürülebilir olabileceği konuşuluyor. Araştırmacılar saçtaki beyazlama etkisinin stresin şiddetine ve sürekliliğine göre kalıcı olabileceğini, kısa süreli ve az stres altında yeniden onarılabileceğini ifade ediyor. Hasarın geri döndürülebilir olması henüz kanıtlanmaya muhtaç bir bilgi olsa da hayatınızdaki stresi azaltmakta fayda var.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.