Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, "Lavanta dendiği zaman akla çok nazlı, yetiştirilmesi sıkıntılı bir bitki türü geliyor. Ancak çok rahat yetiştirilebilecek, iyi gelir getirici bir bitki olduğunu öğrendik" dedi. Gıda, kozmetik, ilaç, temizlik ürünleri sektöründe ve birçok alanda kullanılan lavantanın Afyonkarahisar genelinde yetiştirilmesi için Dazkırı Kaymakamlığı tarafından hazırlanan 'Lavanta Yetiştiriciliği' projesinin tanıtım toplantısı Afyon Kocatepe Üniversitesi Şükrü Küçükkurt Konferans Salonu'nda yapıldı. Vali Hakan Yusuf Güner'in başkanlığındaki toplantıya Vali yardımcısı Ali Osman İşsen, Belediye Başkanı Yardımcısı Sabri Demirkapu, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve STK temsilcileri katıldı. Tıbbi ve ıtri bitkilerin önemine değinen Vali Güner, "Bir ilin ihracatı demek, o ilin istihdamının gelişmesi demektir. Bu yönüyle ilimizde Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi kuruldu. Bu merkezin amacı Afyonkarahisar'da üretilen bitkilerden elde edilen ihracat kalemlerini artırmak.
Şu anda ilimizde birçoğunuzun belki fikir sahibi olmadığı ama çok büyük bir güzelliğe sahip tıbbi ve ıtri bitkiler var. Her çeşit bitkinin yağı esans haline getirilip ihracata ya da iç piyasaya sürülebiliyor" dedi.
Afyonkarahisar'ın lavanta üretimi konusunda Türkiye'ye ve Dünya'ya örnek olabilecek iklime ve araziye sahip olduğunu belirten Vali Güner, "Çiftçilerimize yeni bir gelir kalemi oluşturabilecek lavanta yetiştiriciliği potansiyeli mevcut. Lavanta dendiği zaman akla çok nazlı, yetiştirilmesi sıkıntılı bir bitki türü geliyor. Ancak çok rahat yetiştirilebilecek, iyi gelir getirici bir bitki olduğunu öğrendik. Lavanta önce yetiştirmeye dayalı, sonrada yağını elde edip ihracata dayalı bir ürün. Bu yönü ile lavanta üretiminde dünyada söz sahibi Fransa'ya rakip olacak alternatif bir potansiyelin Afyonkarahisar'da oluşturulabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Aromaterapi, fitoterapi alanlarında kullanılan lavanta bilinen birçok şifai özelliğe sahip. Lavantanın öneminin giderek artacağını belirten yetkililer araştırmaların da artmasıyla daha da popüler olacağına inanıyor.
Projenin ilk olarak uygulandığı Dazkırı İlçesi'nde 2 yıldır çalışmaların sürdüğünü belirten Dazkırı Kaymakamı Beşir Nursaçan, Afyonkarahisar'ın lavanta üretiminde Türkiye'de 2'nci sıraya geldiğini aktardı. Lavanta yetiştiriciliği konusunda Isparta'nın Keçiborlu İlçesi'ne bağlı Kuyucak Köy' ünden sonra Dazkırı'da üretime başlanıldığını hatırlatan Kaymakam Nursaçan, 800 dekarlık bir alanda üretim yapıldığını ve hasat işlemlerinin başladığını dile getirdi. AKÜ Tıbbi ve Itri Bitkiler Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Erol, tıbbi ve aromatik bitkilerin tarihi önemi, üretimi ve ticareti konusunda, TÜBİTAK Yetkilisi Başuzman Dr. Elif Ece İlter ise TÜBİTAK'ın üretime verdiği destekler konusunda bilgiler verdi. Toplantının sonunda katılımcılara lavanta balı ikram edildi.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.