Aromaterapi günümüzde özellikle Avrupa ülkeleri ve Amerika’da, doğal sağlık merkezlerinde hatta kliniklerde yaygın olarak kullanılıyor. Aromaterapi yağlarıyla uygulanan masajlarsa özellikle Uzakdoğu ülkelerinde bir sektör haline geldi. Spa ya da güzellik merkezi olan hemen hemen tüm oteller buralarda aromaterapi masajı hizmeti veriyorlar.
Aromaterapi, bitkisel öz yağları kişinin fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlığı için kullanarak bedenin iyileşme gücünü ortaya çıkarıyor. Bu doğal terapi yöntemi, masaj, buğu, kompres ve mekanın kokulandırılması yoluyla fiziksel ve duygusal iyilik hali sağlıyor.
DOĞANIN bize sunduğu en güzel nimetlerden biri, bitkilerin, ağaçların, çiçeklerin ve otların varlığı ve gücüdür. Bitkiler -özellikle aromatik bitkiler- çoğalmak, yaşamlarını devam ettirmek ve kendilerini korumak için çeşitli özler üretiyor. Bu özler, bitkiden buhar damıtma veya sıkarak özünü çıkarma yöntemiyle elde ediliyor. Elde edilen bitkisel özler ya da diğer deyişleriyle aromatik yağ, uçucu yağ, eterik yağ veya bitkisel öz yağların her biri yüzlerce farklı içeriğe sahip; örneğin gül yağı, yaklaşık 300 farklı kimyasal bileşik barındırıyor.
Aromaterapi, bu zengin içeriğe sahip bitkisel öz yağları kişinin fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlığı için kullanarak bedenin iyileşme gücünü ortaya çıkarıyor. Bu doğal terapi yöntemi, aromatik öz yağların etkin uygulama şekli olan masaj, buğu, kompres ve mekanın kokulandırılması yoluyla fiziksel ve duygusal iyilik hali sağlıyor.
Kokuların Fiziksel Etkileri
Aromaterapide kullanılan yöntemlerden biri de mekanın kokulandırılması. Kişinin fizyolojik işleyişinde, koku alma duyusu önemli bir rol oynuyor. Bitkisel öz yağların koku molekülleri burnumuzun içindeki koku reseptörleri tarafından beynimize ulaştırılıyor ve kokusal hafızamızı harekete geçirerek anılarımız, düşüncelerimiz ve duygularımız üzerinde etkili oluyor. Yani duygusal anlamda bize destek oluyor. Örneğin bazı kokular mide faaliyetini harekete geçirerek acıkma, gurultu veya bulantı gibi etkiler yapabiliyor.
Öz yağların zengin kimyasal yapısı bedene nüfuz ettiğinde kan dolaşımına girerek fiziksel sıkıntılarımızı iyileştiriyor. Örneğin okaliptüs, mikrop kırıcı özelliği ile mikrobik rahatsızlıklara karşı mücadele ediyor. Kısaca kokular çok güçlü fiziksel reaksiyonlar yaratabiliyor.
Beynimizdeki kokusal hafızamız da çeşitli kokularla hareketlenerek anılarımızı canlandırabiliyor. Kokular, günlük hayatta hepimizin karşılaştığı fiziksel etkilere yol açıyor. Koklama sırasında çok az miktarda koku molekülü nefes yoluyla kana karışarak fiziksel reaksiyona sebep oluyor ya da koku molekülleri kokusal hafızamızı harekete geçirerek dolaylı yoldan fiziksel olarak etki edebiliyor.
Araştırmalar, kokunun fiziksel etkilerinin boyutu konusunda ipuçları veriyor. Japon firması Takasago’nun yaptığı bir araştırmaya göre, çalışma mekanı limon öz yağı ile kokulandırıldığında bilgisayar operatörlerinin yüzde 54 oranında daha az hata yaptığı görülmüş. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göreyse, Las Vegas’ta kumar makinelerinin bulunduğu bölge kokulandırıldığında yüzde 45 oranında müşteri artışı gözlenmiş. Ayrıca karabiber öz yağının sigara içme isteğini engellediği ve huzursuzluğu azalttığı görülmüş.
Bitkisel Öz Yağların Özellikleri
Bitkisel öz yağlar çok yoğun, aromatik kokulu, aktif ve kimyasal yapısı çok zengin uçucu sıvılardır. Her bitkinin kendine has bir kokusu, rengi, yapısı ve etkisi (kullanım şekli) vardır.
- Bergamut: Mikrop korucu, akne, yağlı cilt sorunları için ideal, strese karşı kişiyi canlandırır, dinlendirir, ferahlatır.
- Karabiber: Enerji verir, ısıtır, virüse karşı mücadele eder, yorgunluk alır, soğuk algınlığı ve midevi sıkıntılar için çok faydalıdır.
- Sedir ağacı: Mikrop kırıcı, enerjiyi dengeler, solunum yolları ile ilgili sıkıntılara çok iyi gelir, stres ve hızlı tempoyu yavaşlatır.
- Papatya: Anti-depresan, diüretik, antiallerjik, allerjik ve hassas ciltler için çok faydalıdır, uyku düzenler ve kas, kemik, eklem sıkıntılarına birebirdir.
- Kişniş: Ağrı kesici, stimüle eder, ısıtır, hazım sorunlarını giderir, sinirlilik, ağrılar için çok etkilidir.
- Okaliptüs: Mikrop kırıcı, bakteri ve virüse karşı etkili, soğuk algınlığı ve solunum yolları sıkıntıları için ilk kullanılacak özyağdır.
- Günlük ağacı: Rahatlatır, dinlendirir, cildi gençleştirir, soluk almayı rahatlatır, korku, stres ve duygusal sıkıntıları yatıştırır.
- Itır: Dengeleyici, sakinleştirici, her tür cilt sıkıntısı için faydalı, hormon dengeleyen, adet sıkıntılarına iyi gelen, bedenin su tutması ve selülit için etkindir.
- Zencefil: Enerji verir, ısıtıcıdır, ağrı ve sancıları dindirir, mide bulantısını keser, mide kramplarını engeller.
- Yasemin: Anti-depresan, afrodizyak, yumuşatan, kuru ve hassas ciltler için çok etkili, cinsel soğukluğu kırar ve adet sancılarını dindirir.
- Lavanta: Ağrı keser, mikrop kırıcı; sakinleştirici, dengeleyici, tüm cilt sorunlarına birebir, baş ağrısı, böcek sokmalarına karşı, yanıkları iyileştiren, yatıştırıcı, huzursuzluk, korku, uykusuzluk, panik ve depresyon için çok yararlıdır.
- Limon: Enfeksiyona karşı, bakteri ve mikrop kırıcı, canlandıran, soğuk algınlığı, mide rahatsızlıkları boğaz ağrıları ve ağız içi yaraları için etkindir.
- Tefarik: Anti-depresan, mikrop kırıcı, akne, mantar, kepek, tüm sıkıntılı cilt sorunları için yararlıdır.
- Çam: Balgam söktüren, nefes açan, mikrop kırıcı, tüm solunum yolları rahatsızlıkları, romatizma, ağrılı kas ve eklemler için etkilidir.
- Gül: Anti-depresan; afrodizyak, sakinleştirici, toksinden arındırır, alerjiler, dolaşım ve adet sıkıntıları, migren için faydalıdır.
- Sandal ağacı: Sakinleştiren, yavaşlatan, afrodizyak, depresyon, çekingenlik ve sinirsel sıkıntıları dengeler.
- Kekik: Enfeksiyona karşı, stimüle eden, mide sıkıntılarını yatıştıran, solunum ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı etkili.