Uzmanların göre 1983 yılında açıklanan ve verilmeye başlanan "tereyağı kalbe zararlıdır" tavsiyesinin aslında net bir bilimsel kanıtı olmadığı ortaya çıktı. İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, insanlara yıllardır toplam besin alımı içindeki yağ tüketiminin yüzde 30'unu, doymuş yağ tüketiminin de yüzde 10'unu kısıtlamaları söyleniyordu.
Yıllardır Zaten Bu Ürünleri Tüketiyoruz
Milyonlarca insan zararlı uyarılarını dikkate alarak yıllardır, tam yağlı süt, peynir gibi ürünlerden uzak dururken, kolesterol düşüren ve yağı azaltılmış besinlerden oluşan bir ürün yelpazesi yaratıldı. İbgiliz uzmanlar, yağ ile kalp hastalıkları arasında doğrudan bağlantı olmadığını söylüyor. ingiltere'de yayınlanan Britislı Medical Joumal dergisinde yer alan araştırmada, Zoe Harcombe, "Eğer halk sağlığı politikasını değiştirebilecek olursam 3 şey söylerim; Gerçek yiyecekleri yiyin" dedi.
Özellikle Balık Yağı ve Fındık Yağı Tüketin Diyor
Kalp uzmanları, yağlan düşman gören diyetlerin tersine, özellikle fındık ve balık yağının kalp krizi riskini azalttığını söylüyor.
Uzmanlar, ailelerin düşük yağ içeren, şekerli, hazır gıdalardan uzak durmalarını istiyor. Uzmanlar, mevcut diyet uzmanlarının önerilerinin bazı sağlık sorunları çeken erkekler üzerinde on yıllarca yıl önce yapılan araştırmalara dayandığını, bu araştırmalarda kadınların gözlenmediğini de söylüyor. "diyet programları obeziteyi çözmüyor" British Medical Journal'den Kardiolog Dr. Aseem Malbotra, "Diyet programları obezite sorununu çözmeye yardımcı olmuyor hatta soruna olumsuz katkıda bile bulunuyor" diyor. Mallıotra, "Hastalarıma yiyecekleri bütün olarak tüketmelerini, daha fazla zeytinyağı, fındık ve balık tüketmelerini söylüyorum. Bu ürünlerdeki yağların kalp krizi riskini azaltığını gösteren iyi kanıtlar var" dedi. Mallıotra. düşük yağ içerdiği belirtilen ürünlerden uzak durulmasını da istedi.
Karatay Haklı Çıktı
İngiliz uzmanların besinleri doğal yağlarıyla birlikte bütün olarak tüketmeleri önerisi, "Diyet fenomeni" haline gelen Kardiolog Prof. Canan Karatay'ın önerilerini hatırlattı. Prof. Karatay, bazen tartışma yaratsa da, etlerin yağlarıyla birlikte tüketilmesini, kurban etlerinin yağıyla yenilmesini, tereyağdan uzak durulmamasını öneriyor.