Halk arasında çakşır otu olarak bilinen ‘Ferula Elaeochytris’ maydanozgiller familyasına ait bir bitkidir ve suya pek ihtiyaç duymaz. Bu sebeple de hemen her yerde kendiliğinden yetişebilir. Ülkemizde de Akdeniz’den Doğu Anadolu’ya kadar birçok bölgede yetişir. Hatta Doğu Anadolu'da yemeği, turşusu da yapılır. Özünde saponin, reçine, nişasta, alkaloit, tanen bulunmaktadır. Pek hoş bir kokusu olmasa da insan sağlığı için önemli faydaları vardır. Çakşır otunun farklı türleri olmakla birlikte Helizdağı ve Kerkül en bilinen türleridir. Helizdağının tohumları daha büyüktür ve yapraklarından beyaz bir sıvı akar. Kerkülün tohumları daha küçüktür ve rengi sarıdır, yapraklarından sarı bir sıvı akar. Türlerine göre kullanım şekilleri de değişir.
Çakşır Otunun Faydaları
- En bilindik faydası afrodizyak etki yaratmasıdır. Çakşır otu cinsel gücü arttırır.
- Çakşır otunun içindeki maddeler hipofiz bezini uyararak testesteron hormonunun salgılanmasını sağlar. Sperm sayısını ve sperm hareketlerini arttırır. Kısırlık tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.
- Kadınlar için yumurtanın döllenme şansını arttırma özelliği olduğu biliniyor.
- İştah açıcı özelliği sayesinde kilo almaya yardımcı olur. Kilo almak isteyip çeşitli nedenlerle alamayan ya da iştahı kapalı olan kişiler için iyi bir tercih olabilir.
- Sinir sisteminin daha sağlıklı ve düzenli çalışmasına destek olur.
- Sinirleri yatıştırma, sakinlik verme özelliği de vardır.
- Vücuda enerji verir.
- Balgam sökücü özelliği vardır.
- Kas ve eklemlerin güçlenmesine, ağrıların giderilmesine yardımcı olur.
- Kan şekerini düşürücü etkisi vardır.
- Mide bağırsak şikayetlerinde, bağırsak parazitlerine karşı kullanılır.
- Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar; bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu sebeple de soğuk algınlığının daha hafif atlatılmasını sağlar.
- Çakşır otunun yağını kullanmak ciltteki leke ve izlerin iyileşmesine katkı sağlar, cildi güzelleştirir.
Çakşır otu aktarlarda toz, kök, macun, yağ ya da su halinde bulunur.
Çayını tüketmek için; 1 tatlı kaşığı çakşır otu kökünü ya da tozunu 1 bardak kaynamış suyun içerisine koyarak 10-15 dakika demledikten sonra tüketebilirsiniz. Çakşır otu çayını günde bir bardak içmek yeterlidir. Düzenli kullanımda fayda sağlayacaktır.
Macunu için; Çakşır otu tozunu günde 1 defa bal ile karıştırıp yiyebilirsiniz. Macununu hazır da alabilirsiniz. Ancak macununu da yine günde bir defadan fazla tüketmemelisiniz.
Yağını kullanmak isterseniz çakşır otu yağı ile zeytinyağını eşit miktarda karıştırıp ciltteki lekelerin üzerine masaj yapabilirsiniz.
Çakşır Otunun Zararları Var Mı?
Kronik rahatsızlığı bulunanların, hamilelerin ve emzirme döneminde olanların kullanması önerilmez.
*Kan şekerini düşürücü etkisi olduğu için şeker hastaları doktora sormadan kullanmamalı, şeker hastası olmayan kişiler de ölçülü tüketmelidir.
Çakşır otunun yanlış kullanımı depresyona yol açabilir. Miktarı, zamanı ve nasıl kullanılacağı önerilerine dikkat edilmelidir.