Melisa otu Orta Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetişen nane türü bir bitkidir. Yaprakları hafif bir limon aroması verir. Yazın açan küçük beyaz çiçekler nektar doludur ve bu durum türün isminin kaynağıdır. Latince adı Melissa officinalis olan melisa otu anksiyete, uyku bozukluğu, hazımsızlık tedavilerinde uzun yıllardır kullanılıyor. Yaprakları çiçeklenmeden toplanır çünkü çiçeklendikten sonra kokusunu yitirir ve tedavi amaçlı kullanılamaz.
Melisa Otunun Faydaları Nelerdir ve Nasıl Kullanılmalıdır?
Melisa otu antioksidan, antiseptik özelliklere sahiptir. A ve C vitamini, potasyum, folik asit, kalsiyum, demir, çinko bakımından zengindir. Antiseptik özelliği sayesinde uçuk tedavisinde ve ağız içi yaralarında melisa çayı tüketmek etkili olabilir.
Stresi ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olur. Sedatif özellikler gösterdiğinden vücutta sakinleştirici bir etki oluşturuyor. Bu sayede strese bağlı oluşan uykusuzluk problemini de ortadan kaldırıyor. Uykusuzluk için melisa çayı yatmadan 20 dakika önce içilmelidir. Günde en fazla üç fincan tüketilmelidir.
Melisa otunun cilt sağlığına da iyi geldiğini söylemek mümkün. Cilt ya da saç derisinde oluşabilen mantar, egzama sorunlarına çözüm oluyor. Özellikle gözeneklerin temizlenmesini, cildin canlılık kazanmasını kolaylaştırıyor.
Melisa otu cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır.
Saç dökülmesi ve kellik problemleri için kullanılır. Solgun ve yıpranmış saçları güçlendirir.
Melisa otu maske şeklinde cilt için de kullanılabilir ve cildi güneşin zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur.
Mikropları öldürücü özelliği bulunduğundan böcek ve sinek ısırıklarında, kaşıntı ve kızarıklıklarda etkili olabilir. Yapraklarını ezip macun halinde uygulayabilirsiniz.
Cinsel isteksizliği önler. Son yıllarda yapılan araştırmalar melisa otunun özellikle kadınlarda görülen cinsel isteksizlik sorunu tedavisinde çok etkisi olduğunu göstermiştir.
Melisa otunun hafızayı güçlendirme, konsantrasyonu arttırma etkisi olduğu da biliniyor. Özellikle Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azalttığına dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.
Melisa otu doğal bir ağrı kesici, ateş düşürücü özelliği gösteriyor. Melisa çayı içmek doğal ağrı kesici özelliği sayesinde regl dönemi sancılı geçen kadınların ağrısını hafifletir.
Sindirim sistemini rahatlatmakla birlikte bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesine yardım ediyor. Gaz sorunu olan kişilerin gaz ağrılarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Melisa otunun gıda sektöründe tatlandırıcı olarak yağı ve özü kullanılır. Kozmetik sektöründe de vücut losyonu ve kremlere katılarak kullanılır.
Melisa otunu banyo suyunuza ekleyerek rahatlatıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.
Melisa yağını egzama, akne ve ufak yaraların doğal yolla tedavisinde kullanabilirsiniz.
Melisa yağının kokusu ruhsal ve zihinsel açıdan rahatlama sağlar, ortamın hoş kokmasını sağlar. Yoga, meditasyon gibi rahatlatıcı aktiviteler sırasında kullanabilirsiniz çünkü konsantrasyonunuzu arttıracaktır.
Melisa Çayı Nasıl Yapılır?
Melisa çayını taze ya da kurutulmuş yapraklarıyla yapabilirsiniz. Bir fincan su kaynatıldıktan sonra bir tatlı kaşığı melisa yaprağı ilave edip 5-10 dakika demledikten sonra tüketebilirsiniz. Demleme süresi uzadıkça çayın tadı acılaşacaktır. Doğal antioksidan olan melisa çayı ödem atmaya da yardımcı olur. Bu sebeple diyet döneminde toksinlerin atılmasına fayda sağlayıp sizi rahatlatacaktır.
Melisa Otunun Yan Etkileri
Melisa otunun olası yan etkileri çok az olmakla birlikte ölçülü tüketilmezse bazı yan etkileri şunlardır:
- Vücut sıcaklığının artması
- Baş dönmesi ve baş ağrısı
- Ağrılı idrara çıkma
- Mide bulantısı ve kusma
- Karın ağrısı
- Cilt tahrişi
Ayrıca hamileler ve emzirme dönemindeki kadınlar, bebekler kullanmamalıdır.
Diyabetli kişilerde kan şekerini düşürebilir. Özellikle herhangi bir sağlık sorununuz varsa melisa otunu tüketmeden önce doktorunuza danışın.