TSK Koruyucu Hekimlik Bülteninin 2009 Mayıs - Haziran sayısında yer alan bir makalede hekimlerin bitkisel ilaçlara bakışı ve yaklaşımı konusu masaya yatırıldı. Prof.Dr. Erdem Yeşilada tarafından hazırlanan yazıda dünya genelinde bitkisel ilaç uygulamalarının gittikçe yaygınlaştığı ve birçok ilacın bitkisel kaynaklardan elde edildiği belirtildi.
Modern tıpta kullanılan bitkisel ürünlerden örneklerin de verildiği yazıda Dr. Yeşilada: bitkilerden elde edilen kimyasalların her zaman bitkilerin kendisi kadar etkili olamadığını dile getirerek "Etkili bitki bileşeninin tek başına gösterdiği etkinin çoğu kez bitkiden hazırlanan özütün gösterdiği etkiden daha düşük olduğu görülmektedir. ... Mesela, demans ya da daha yüksek dozlarda Alzheimer hastalığı şikâyetlerinin gelişimini önlemek için yararlanılan Ginkgo biloba bitkisinin etkili bileşenlerinin ginkgolitler ve bilobadit olduğu bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Ancak tedavide bu bileşikler izole edilerek değil, standardize Ginkgo özütü (EGb761) halinde kullanılmaktadır. Bu özütün hazırlanma yöntemi firma tarafından Coca Cola formülü gibi büyük bir titizlikle saklanmaktadır." dedi.
Erdem Yeşilada ayrıca "Bitkisel ilaçlardan tedavi uygulamalarınız sırasında ister yararlanın, ister yararlanmayın, ancak çağdaş bilimsel yaklaşım olumlu ya da olumsuz görüşlerinizi tarafsız bilimsel gerekçelere dayandırmaktır. Çünkü Tıp Bilimi pozitif bir bilimdir, bilimsel kanıtlara dayanır; düşünce ya da inanışlara göre yönlendirilemez." diyerek bitkisel ilaçlara karşı doğrudan cephe almanın pozitif bilime aykırı olduğunu belirtti.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.