Doğa hakkındaki düşüncelerin değişmesi ve daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı geliştirilmeyi amaçlayan Shumei Tarımı gün çektikçe daha da duyulmaya başlıyor.
Peki, Shumei Tarımı Nasıl Yapılıyor?
Bir toprağın ihtiyacı olan her şeye sahip olduğuna inanılan Shumei tarımında ne kimyasal gübre ne de hayvan gübresi kullanılmaz. Toprağında canlı ve duyduklarının olduğuna inanılan tarımda hayvan pisliğinin toprağın hoşuna gitmeyeceği düşünülüyor. Sadece dökülen yapraklardan yapılan kompost kullanılıyor. Bu sayede topraktaki mikroorganizma daha fazla oluyor ve buda toprağın sağlık kazanmasına yardımcı oluyor.
Doğal tarımda bitki kökleri besine ulaşmak için derinlere iner. Böylece güçlenir ve gelişir, gövdesi pek uzamaz. Bu nedenle ürünler ağır olur. Ağır ürünleri güçlü kökler rahatlıkla taşır. Geleneksel tarımda bitki köklerinin dibine kimyevi gübre konur. Bitki besine çok rahat ulaştığı için kökler gelişmez, cılız kalır. Gövdesi uzar. Sert yağmurda kökler ağır gövdeyi taşıyamaz, bitki kırılır. Ayrıca, kuraklıkta cılız kökler kolaylıkla susuz kalır.
Aslında doğal tarım bir dünya görüşüdür. Şükran ve saygı duymak, duyarlılık hissetmek çok önemlidir. Bu duygular birbirini besler ve bulaşıcıdır.
Doğal Tarım Geleneksel Tarımdan Çok Farklı. Üstünlükleri Neler?
Bir üniversitenin yaptığı araştırma sonuçlarına göre, doğal tarımla yetişen ürünlerin besin değeri geleneksel tarımla yetişen ürünlerin besin değerinin 3 katıdır.
Doğal tarım doğa ile bütünlük içinde ve doğal döngülere saygılıdır. Bu nedenle toprağın iyileştirilmesine ve hatta ormanlar ile okyanusların iyileştirilmesine dahi yardımcı olur.
Türkiye’de Samsun Kızılırmak deltasında yaşanan kimyasal kirlenmenin önlenmesi için bölge çiftçileri ve ilköğretim öğrencileri ile doğal tarım projeleri yürütüyor.
Shumei doğal tarım çiftliği Japonya da Kyoto civarında Shigaraki bölgesinde bulunuyor. 20-30 kişi çalışıyor. Bu tarımda ekim nöbeti yapılmıyor. Doğada tohumlar düştükleri yerde yetişiyor. Yağmur haricinde sulama yapılmıyor. Yöreye uygun tohumlar kullanılıyor ve çıkan yabancı otlar elle temizleniyor. Ayrıca toprağın üzerine kompost döşeniyor. Kompost toprağın doğrudan güneş görmesini engelliyor. Nemi ve sıcaklığı belli bir düzeyde tutuyor. Yabani otların çıkmasını güçleştiriyor.
Zararlılarla mücadeleye gerek kalmıyor. Eğer toprak sağlıklıysa, ürünler de sağlıklı oluyor. Toprak sağlıksızsa, zararlılar oluşur. Bu nedenle hiçbir ilaç kullanılmıyor. Eğer bir alan böceklendiyse o alan karantina altına alınıyor. Genetiği değiştirilmiş tohumlar kesinlikle kullanılmıyor.
Sonuç olarak daha lezzetli sebze ve meyveler yetişiyor ve toprağa hiçbir kirletici madde ve katkı maddesi koyulmadığı için toprakta kendini gün geçtikçe kendini yeniliyor ve daha çok ürün vermeye başlıyor.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.