Düzenli kitap okumak insanda kelime dağarcığının artmasına, kültürel bir zenginliğe, iletişim kurmada kolaylığa neden oluyor. Bunların yanında beynin işlevsel gelişimini de olumlu etkiliyor.
Uzmanlar düzenli kitap okuyan kişilerin okumayanlara oranla daha fazla dikkat dağınıklığı, unutkanlık problemi ve anlık kekemelik yaşadığını dile getiriyor. Düzenli kitap okumak sürekli olarak bilince aktarım sağladığından beyin de işlevsel olarak daima dinç kalıyor. Zihin de daha çok çalışarak dikkat eksikliği, unutkanlık, dalgınlık gibi durumların önüne geçmiş oluyor.
Düzenli kitap okumanın kişisel gelişim noktasında insana pek çok faydası var. Aslında bunları hemen hemen hepimiz biliyoruz. Ancak fiziksel olarak da etkilediği gündemde tutulmuyor. Oysa uzmanlar düzenli kitap okuyan kişilerde stresin de kontrollü olduğuna dikkat çekiyor. Kitap okumak stres faktörlerinin çoğunu yok ediyor. Aynı zamanda kitap okuyan kişiler streslerini daha iyi kontrol edebiliyorlar. Bu da düzenli kitap okuyan kişilerin kitap okumayanlara göre daha az psikolojik sorun yaşadığını resmediyor.
Kişilerin konuşma zorluğu çekmesinin de önüne geçen kitap okuma alışkanlığı, hayal gücünü de geliştiriyor. Hayal gücü gelişmiş olan insanlar için ise uzmanlar, hayal kurabilen insanların hayal kuramayanlara göre daha mutsuz olduklarının altını çiziyorlar.
Hayal dünyasının var olması ve dinamik olması kişiyi stresten ve günlük telaştan arındırır. Bu da mutluluk hormonlarını etkiler. Mesela hayal dünyası en gelişmiş insanlar çocuklardır. Bakın en mutlu olanlarının da onlar olduğunu göreceksiniz. Yetişkinlikte de hayal kurabilmeyi arzuluyorsanız bol bol kitap okuyun.