Soru Cevaplar
HA
Hakan Aydın
Hocam Selamlar,
33 yaşındayım 175 boyundayım 50 kiloyum. Geçen sene Ekim Kasım aylarında bir anda kilo kaybetmeye başladım. Kan şekerim yüksek çıkıyordu lakin karın bölgesinde de ciddi rahatsızlık hissediyordum. Bir doktorla görüştüm ve geçirgen bağırsak sendromu olduğunu söyledi. 120 günlük GAPS diyetine başladım ve ilk hafta kan şekerim normale döndü. Yaklaşık 10 aydır da karbonhidrat, şeker ve nişastalı ürünler tüketmiyorum. Uzun süredir süt içeren besinler de tüketmiyordum son 2 haftadır yeni yeni manda yoğurduna başladım.
Temel problemim ıspanak ya da yeşil fasulye gibi kan şekerine olumsuz etkide bulunmaması gereken şeylerin kan şekerimi bir anda 60-70 mg/dl hızlı bir şekilde yükseltmesi. Hatta bununla ilgili tam tersi bir test yaptım. Açlık kan şekeri 98 iken 5 adet İran Hurması yedim 1.saat 135, 2. Saat 150, 3.saat 150 sonra kısa bir yürüyüşle 122 ye düştü ve düşmeye devam etti. Şekerli bir şeyde bu kadar tepki vermezken lifli bir besinde bu kadar ani artışların olması anormal değil mi?
Check up yaptırdığımda herşey gayet normal çıktı. Karaciğerimin gerektiğinden çok fazla glikoz saldığını epinefrin bezlerinin keza aynı şekilde...
Karaciğerimin gereğinden fazla glikoz salınımını nasıl azaltabiliirim? Özellikle yemeklerden sonra yaşadığım ani kan şekeri artışlarını nasıl önleyebilirim?
Cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler.
Cevabı gör ▼
Cevap:
CA
Cengiz Aydın
Hocam merhabalar,
Bir süre stres sebebiyle yeme içmeme hiç dikkat etmedim düzensiz beslendim, o süre zarfında kilo aldım. Daha sonra tekrardan kilo verdim. Hiç bir zaman sigara, alkol, sporcu ilaçları vs. kullanmadım.
Kilo verme sonrası göğüs kitlemde tahminime göre jinekomasti dokusu kaldı (yağ dokusu değil glandüler doku olduğunu tahmin ediyorum). Yağ oranım düşük seviyede (görsel tahmin olarak %15 civarı), sadece göğüs ucu bölgemde jinekomasti kaldığını düşünüyorum. Kitle çok büyük çaplı değil ve cerrahi operasyon istemiyorum, fakat yine de rahatsız ediyor.
Sorularım;
1) Doğru diyetin yanında düşük dozajlı tamoksifen türevi ilaçları uzun bir süre (6 ay vs.) günde 1 doz şeklinde kullanılması bu kitleyi yok etmeye yardımcı olabilir mi?
2) Bunun haricinde eğer tamoksifen türevi ilaçların ufak kalori açıklı diyet+spor ile desteklenmesi testosteron-östrojen dengesizliği yaratabileceğinden ne gibi problemlere yol açabilir?
Teşekkürler
Cevabı gör ▼
Cevap: