Hekimce - Örnek Doktor Profil Resmi

Prof. Dr. Deniz Kumbasar

Kardiyoloji

9 Soru Soruldu
%56 Cevaplandı
Soru Cevaplar
BG
Bektaş Gülcan
28 yaşındayım. Ağır gribal enfeksiyon geçirdikten sonrasında 1 haftadır çarpıntı başladı. Korona testi negatif çıktı ama hastayken teste gidememiştim. EKG i, nabız ve tansiyon normal, kan değerlerinde de birşey çıkmadı. Daha çok gece yatarken uyutmuyor, sanki kalbim başımın içinde atıyor gibi. Kullandığım bir ilaç yok. Stresten uzak duruyorum. Sigara kullanıyorum ama bıraktım yeni. Kalbimin atışını hissediyorum. Dikkat dağınıklığı yapıyor. Psikolojik olarak da çarpıntı gündelik yaşamımı biraz etkiliyor. 14-16 yaşlarında üfürüm vardı sonra birşey kalmadığı söylendi sonra bir kalp sorunu yaşamadım. Sigaraya bağlı olarak soğuk havalarda sinüslerde kapanma oluyor üst solunumda. Acaba sigara, kafein, sigaraya bağlı oksijen azlığına maruz kalma olabilir mi? Herhangi bir tanı çıkmazsa ilaç ile geçer mi acaba
Cevabı gör ▼

Cevap:

AO
Ahmet Okan
Amcam 5 ağustos 2021de kalp krizi geçirdi ve anjiyo oldu ve kalp yetmezliği var dediler ekodaEF:%25-30 arasıydı belki düzelir dediler ama düzelmedi aksine daha kötü oldu ve son 2 ekodada EF%25 çıktı ve kalp yetmezliği polikliniğine yönlendirdiler kalp nakil adayı diye. Fakat orada nakil sırasına almadı. Yeni engelli taporu aldık ve açıkla şu şekildeydi:eko ef%25 IVS-APEKS AKİNETİK, APEKSTE KARDIYOLOJI ANEVRİZMAYA GİDİŞ+, ANTERİOR İLERİ HİPOKİNETİK KONTROL EKO EF % 25 EKG: 100 SR 72 ANT ANEVRİZMATİK KALP YETMEZLİĞİ -- EVRE 4 --> % 100 bunların taö anlamı nedir bive nakil olma şansı varmısır
Cevabı gör ▼

Cevap:

BB
Buse Buse
Merhaba hocam benim kapakcikta sıkıntı olduğu söylendi 4 martta eko yaptılar ama sonuç için ayrı randevu istediler 25 martta sonuc almaya gidicem inşallah ama bendeki sıkıntılar artış yaptı nefes darlığı bas dönmesi özellikle bende ecoprin kullanıyorum suan bir sakıncası varımidir acikcasi biraz tedirginimde yani sıkıntı olurmu kapakcik hastalığında
Cevabı gör ▼

Cevap:

Geçmiş olsun şikayetleriniz önemli takipli olduğunuz kardiyoloji hekiminize başvurmanızı tavsiye ederim.

Sadık Özsoy
Merhaba hocam 30 yaşındayım hipertansiyon hastasıyım tansiyon ilacına başlandıktan sonra tansiyonum düzeldi ben "ağır işlerde çalışır" ibareli sağlık raporu alabilir miyim? Cevabınızı bekliyorum teşekkür ederim
Cevabı gör ▼

Cevap:

ŞB
Şükran Bütün
Yaş 28 boy 157 benim kalp bt tomografi sonucum için bilgi verir misiniz? Lcx distal de rudimenter seyir göstermektedir. Erken çıkışlı iyi gelişmiş OM1 ve OM2 dalı patenttir. Lad proksimal anlanlı darlığa neden olmayan yumuşak plaklar izlenmiştir. Distal kesimde ince kalibrasyon da veve tortiyozedir. Bu düzeylerde yumuşak plaklar izlenmiştir iyi gelişmiş D1 dalı patenttir
Cevabı gör ▼

Cevap:

Merhaba Şükran Hanım,

Kalp BT tomografi sonuçlarınızı anlamak için bazı terimleri açıklayabilirim:

LCX (Sol Sirkumfleks Arter):

  • Distal rudimenter seyir: LCX'in distal (uzak) bölümünde rudimenter (geriye dönük veya az gelişmiş) bir seyir göstermektedir.
  • Erken çıkışlı iyi gelişmiş OM1 ve OM2 dalı: LCX'ten erken çıkışlı ve iyi gelişmiş olan ilk (OM1) ve ikinci (OM2) obtuse marginals (OM) dalları patenttir (açıktır).

LAD (Sol İç İne Arter):

  • Proksimal anlamda darlık yapmayan yumuşak plaklar: LAD'in proksimal (yakın) bölümünde darlık oluşturmayan yumuşak plaklar izlenmiştir.
  • İnce kalibrasyon ve tortiyozedir: LAD'in distal (uzak) kesimlerinde ince çaplı ve tortiyoz (kıvrılmış) bir yapı gözlenmiştir.
  • Bu düzeylerde yumuşak plaklar: LAD'in bu bölgelerinde de yumuşak plaklar izlenmiştir.
  • İyi gelişmiş D1 dalı patenttir: LAD'den ayrılan ilk (D1) dal açıktır.

Bu sonuçlar, kalp arterlerinizin birçok bölgesinde plaklar veya değişikliklerin olduğunu göstermektedir. Ancak, belirtilen plaklar genellikle anlamı olan darlık oluşturmamaktadır. Bu, genellikle koroner arter hastalığı riskini artıran ve daha ileri tedavi veya takip gerektiren önemli darlık veya tıkanıklıkların olmadığı anlamına gelir.

Ancak, sonuçlarınızı tam olarak yorumlamak ve uygun tedavi veya takip planını belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Doktorunuz, belirtilen plakların veya değişikliklerin sağlık durumunuz üzerindeki etkilerini değerlendirebilir ve size uygun bir tedavi veya izleme planı önerilebilir.

Gökhan Öztürk
Hocam merhaba,cevaplarsanız çok mutlu ve duacınız olurum.2 yıldır çok fazla stres altında yaşıyorum.Sınav stresi üniversite stresi derken biraz psikolojim bozuldu tabii. Bir de büyük bi hastalık korkum var hocam felç kalmaktan veya kalp krizi geçirmekten çok korkuyorum. Beslenmem ve spor durumum da çok kötü. Aslında 5 yaşından 16 yaşına kadar amatör futbol oynadım neredeyse her gün spor yapıyordum. Sonra pandemi gelince bırakmak zorunda kaldım ve bir daha da geri dönmeye hevesim kalmadı. Sonra kilom arttı baya ve veremedim. Şuan 19 yaşında, 185 boyunda 112 kilodayım. Bazen baş dönmesi oluyordu nörolojiye gittim mr ve kana bakıldı tertemiz çıktı. Ankara Bilkent Devlet Hastanesinde kardiyolojiye gittim ekg kan ve tansiyon değerleri de normal çıktı ama ben bir şey varmış gibi düşünüyorum hocam durduramıyorum düşüncelerimi.Vücudumdaki bütün damarlarım seğiriyor boynum başım kollarım.Dışarı çıkıyorum bir şey olacak diye vesvese tutuyor ve başım dönmeye başlıyor. Şu sıralar da sanki böyle nefesim dışarı geri geliyor gibi tekleme hissi gibi oluyor. Sol koluma uyuşma vb hiç olmuyor ama ben damar tıkanıklığından şüpheleniyorum hocam.Nörolog bu yaşta damar tıkanıklığı görülmez demişti ama googleda görünür diyor.Son 5 yıldır falan çok şekerli beslenmiştim.Bir de 3 aydır falan sol göğsümün biraz altında bi ağrı oluyor ve geçmiyor sanki şiş saplanmış da öyle kalmış gibi sanırım mide veya kas ağrısı hocam.Tekrar kardiyolog’a gitmemi önerir misiniz?
Cevabı gör ▼

Cevap:

Gökhan Bey Merhaba,

öncelikle çok geçmiş olsun ilk yapmanız gereken internetten hastalıkla ilgili araştırma yapmamanız olacaktır.

beslenme düzeniz için diyetisyen desteği kaygılarınız ve hissettikleriniz için de psikolog desteği almanızı önerebilirim.

 

sağlıklı günler dilerim.

hg
hasan gemicioğlu
merhaba. çoklu yetmezlik yaşayan 42 yaşında bir yeğenim var. boyu 1.83. kilosu 73. 3 yıl önce stend takılırken kalp kapakçığı zarar gördü. yapay kapakçık takıldı. sürekli durumu kötüye doğru gitti. şuan kalp pili kullanıyor. böbrekler %20, kalp %19 kapasitede çalışıyor. nerdeyse hareket edemez hale geldi. tuvalete bile giderken nefes nefese kalıyor. kullandığı ilaçlardan dolayı idrar kesesinde his kaybı oluştu. idrarının geldiğini anlayamaz hale geldi. kalp ve böbrek nakli için sıraya aldılar. ama 83000. sırada. yeğenimin durumu kısaca bu şekilde. benim sorum ise şu. nakil için kalp ve böbreğin aynı anda değişmesi gerektiğini söylemişler. durumu kötüye gittiği için, amcası olarak ben böbreğimi vermek istiyorum. böbrek nakli olursa, kalp yetmezliğinin iyileşebileceğine dair yazılar okudum. bize söylendiği gibi kalbin durumu böbrek nakline engel midir? bunla ilgili bir cevap bulamadım. şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim
Cevabı gör ▼

Cevap:

Merhaba Hasan Bey,

Yeğeninizin durumu gerçekten zorlu ve endişe verici görünüyor. Öncelikle, böbrek ve kalp nakilleri gibi karmaşık cerrahi işlemler, hastanın genel sağlık durumu ve organların kabul edilebilir fonksiyonel düzeyde olması gerektiği için birçok faktöre bağlıdır.

Kalp yetmezliği, böbrek nakli için bir engel oluşturabilir çünkü kalp, böbrek nakli operasyonu sırasında büyük bir yük altına girebilir ve bu da kalp yetmezliğini daha da kötüleştirebilir. Ancak, her hasta durumu farklıdır ve bazı durumlarda böbrek nakli, böbreklerin işlevini düzeltebilir ve dolayısıyla kalp yetmezliğinin semptomlarını hafifletebilir.

Böbrek nakli, vücuttaki toksinleri ve sıvı dengesini düzenleyerek, kalp yükünü azaltabilir. Bununla birlikte, böbrek nakli, kalp yetmezliği tedavisinin bir parçası olarak değerlendirilmelidir ve bu kararı verirken dikkatli bir şekilde hastanın genel durumu ve kalp fonksiyonları göz önünde bulundurulmalıdır.

Amcası olarak böbreğinizi vermek istemeniz çok fedakarca ve anlamlı bir hareket olabilir. Ancak, bu kararın alınması için tıbbi bir ekibin değerlendirmesi ve önerileri gereklidir. Böbrek nakli, ameliyat riskleri taşıyan bir prosedürdür ve sizin de sağlığınız göz önünde bulundurulmalıdır.

Sonuç olarak, yeğeninizin durumu karmaşık olduğundan, en doğru bilgiyi ve tavsiyeyi almak için bir kalp ve böbrek nakli uzmanı ile iletişime geçmeniz önemlidir. Onlar, durumu en iyi şekilde değerlendirip size uygun tedavi seçeneklerini sunacaklardır.

En kısa zamanda sağlığına kavuşması dileğiyle…

Aleyna Çayırlı
Merhaba ben 22 yaşındayım. Nabzım 1 aydır 90 120 arasında (kendi pulse ile gözlemlediğim kadarıyla) dahiliye doktoruma sıradan bir kontrol arasında söylediğimde ekg de çarpıntımı doğruladı ve beni kardiyolojiye yönlendirdi ilk muayene olduğum doktor güzelce ilgilendi oda ekg de nabzım 114 iken çarpıntım olduğunu doğruladı ve eko efor ve holter istendi efor testini tamamlayamadım 3.turda 40.saniyede bayılmanın eşiğine geldim nabzım 190lardaydı. Ara sıra göğsümde ağrı oluyor. Bugün sonuçlarımı gösterdiğimde doktor bana çarpıntımın olması için nabzımın 220lerde ve ağrımın olması gerektiğini 120 130 nabzın herkeste bu şekilde olduğunu ve hiçbir sorun olmadığını söyledi. Açıkcası ben uzmanlığı henüz tamamlamadığını düşündüğüm için size yazmak istedim. Ben mi takıntı yapıyorum gerçekten hiçbir şeyim yokmu? Keşke fotoğraf yükleme olsa da size iletebilsem sonuçlarımı. Çarpıntı için nabzımın kaç olması gerekir?
Cevabı gör ▼

Cevap:

Merhaba Aleyna Hanım, 

Yaşadığınız çarpıntılar ve yüksek nabız değerleri endişe kaynağı olabilir. Nabzınızın normalde 90-120 arasında olması kabul edilebilir bir değerdir, ancak efor testinde nabzınızın 190'lara çıkması ve yaşadığınız diğer belirtiler dikkat çekici. Göğüs ağrısı da bu durumu daha ciddi hale getirebilir.

Doktorunuzun değerlendirmesi sonucunda herhangi bir ciddi sorun olmadığı söylenmiş olabilir, ancak yaşadığınız belirtiler bu konuda daha detaylı bir incelemenin gerekliliğini gösterebilir. Özellikle efor testindeki yüksek nabız ve çarpıntılarınızın sebebinin daha ayrıntılı değerlendirilmesi önemlidir.

Genel olarak çarpıntı için normal nabız aralığı kişiden kişiye değişebilir, ancak 190'lara çıkması normal kabul edilmez. Sağlık durumunuzla ilgili endişeleriniz varsa, doktorunuzla açıkça konuşarak sorularınızı ve endişelerinizi paylaşmanız önemlidir. Sağlığınızın takibi ve gerektiğinde ileri tetkikler için uzman ile birebir görüşmeniz önemlidir.

 

Sağlıklı günler dilerim.

 

 

 

 

YKH
Yağmur Kocakır Hızal
Hocam Merhaba, Size ulaşabildiğim için mutluyum, nezaketiniz için teşekkür ederim. Baba tarafı erkeklerinde kalp hastalığı mevcut. Dedem de bypasslı. Soyaçekim birşey olursa diye babama yaptığımız baskı üzerine, herhangi bir şikayeti olmamasına rağmen kardiyolojiye gitti. ekg, efor, ultrason, kan tahlilleri yapıldı. Kan tahlilinde glukoz 107 / ast 42 / alt 59 / LDL 188 / Kolesterol 270 olmak üzere referans dışı çıkan değerler. Ultrasonu için yaşa bağlı normal görünüyor demiş. Efor testinde ise o zikzak eğrilerde birkaç sapma görmüş ve bu sebeple anjiyo önermiş hekim. Efor tablosunun altında yazanlar; Peak egzersiz: 9:38 Nabız ( atım/dk ) : 132 ( %97 ) Tansiyon 120/70mmHg Eğim ( % ) : 16 Hız: 6.8km/sa Mets: 12.14 Bu sonuçlar, sizin görüşünüze göre çok büyük bir sorun olduğunu düşündürüyor mu? Anjiyo olacak fakat benim içim içimi yiyor, by-pass'a götürecek bir sorun çıkacak kadar kötü durumda mı bu verilere göre? Saygılarımla.
Cevabı gör ▼

Cevap: