Hekimce - Örnek Doktor Profil Resmi

Prof. Dr. İlhan Yargıç

Psikiyatri

14 Soru Soruldu
%43 Cevaplandı
Soru Cevaplar
EP
Erdem Polat
Hocam merhaba ; benim sorum babamla alakalı bir konuda olacaktı. Kendisinin bazı ruhsal sorunları olduğunu düşünüyoruz. Aile içinde günden güne artan büyük bir geçimsizlik var. Sürekli yıllar öncesinde ki konuları açıp annemle tartışıyor. Ve tartışma artık şiddet boyutuna dayandı. Son tartışmada sinir krizine girdiği için ambulans bile çağırdık. Bir anda kendini kaybedip bir anda sanki hiç birşey olmamış gibi oluyor. Mesela ambulans geldiği zaman ambulans çalışanları kapıdan bağırışmaları ve saldırışlrını görmesine rağmen kendisini muayene ettikleri vakit bir anda ki değişimi farkettiler. Psikolojik olabileceği düşüncesiyle bir bahaneyle kendisi için devlet hastanesinde çalışan bir psikologla iletişime geçip bir bahaneyle psikoloğa götürdük. Psikologa ben ve amcam gidip doktorla görüşünce psikolog hanım amcama siz sanki kendinizle alakalı bir problem için geliyormuş gibi gelin beyfendide size refakat etsin, ben kendisinin konuşmasından vs problem olup olmadığını anlarım dedi. Ve görüşme sonrası bize hiç bir problem göremediğini söyledi. Fakat dediğim gibi bir problem olduğu apaçık ortada.yıllar öncesinde ki konuları açıp annemle şiddetli şekilde kavga ediyor, çok küçük bir örnek vereyim mesela plakada gördüğü harflerden, televizyonda gördüğü en ufak şeyden dolayı anneme saldırıyor, Kendisini psikiyatriye götürmemizin imkanı yok. Konuyu açınca bile direk üzerimize saldırıyor. Ne yapmamız gerekiyor
Cevabı gör ▼

Cevap:

NB
Nazmiye Bayrak
Merhaba doktor bey,1984 doğumlu bir bayanım 20 yaşımda titreme,mide bulantısı,ishal,karıncalanma,fenalaşma durumu ile bekine başvurdum 4 yıla yakın paxil kullandım,yaklaşık 8 yıldır birşeyim yoktu,2 ay öncesi aynı belirtiler ciddi boyutta tekrar başladı hemen eski ilacım paxil e başladım.durum iyi anlamda değişti fakat kafamda o kaydı tekrar olma olasılığı özellikle sabahları tekrar başladı kendimi kapatıyorum,ve o içimdeki sıkıntı geçmiyor ne öneririsiniz?ilacı gecede alıp 2 mi alsam yada nasıl bit yıl izlemeliyim teşekkürler….
Cevabı gör ▼

Cevap:

Geçmiş olsun Nazmiye hanım.

 

Öncelikle bahsettiğiniz şikayetleriniz ilacınızın dozunun tekrar gözden geçirilmesini gerektirmektedir.

Takiplisi olduğunuz psikiyatristinize kontrole gitmenizi önerebilirim

 

XN
Xayova Norel
Merhaba, bipolar şüphesi ile tedavi görüyorum. Sabahları Selectra 50mg ve aksamları 25mg gyrex kullanıyorum. 22 yaşında ve 70 kiloyum. İlaçlarımı sabah kahvaltıdan sonra ve aksam yatmadan 2 saat önce alıyorum. Sahurdan önce almamda veya iftardan sonra almamda bir sorun yaratır mı? Eskisi gibi olmaktan korkuyorum. Bu yüzden ilaçlarıma, tedavime ve yaşantıma çok dikkat ediyorum. Beslenme, düzenli yaşam vs. Sorum şu, ramazanda oruç tutmamda herhangi bir engel var mıdır?
Cevabı gör ▼

Cevap:

Geçmiş olsun.

Bu sorunuzu mutlaka takipli olduğunuz psikiyatri hekiminiz cevaplamalıdır.

EK
Engineer Kiz
Merhaba hocam cikolata kistim oldugunu ogrendim psikolojik olarak cok caresizim ayrica anksiyetem ve panik atagim var su an visanne adli hormon ilaci kullaniyrm beraber antidepresan kullanabilir miyim birbirlerine ters etkileri olur mu psikolojik acidan cok zordayim
Cevabı gör ▼

Cevap:

Geçmiş olsun.

 

Bu kararı takipli olduğunuz psikyatrisinizin vermesi doğru olacaktır.

GH
Gul Han
Merhaba, 5 yıl önce bir psikolog tarafından depresyon teşhisi konuldu ve 7 ay sonunda kurtuldum. Bir-kac ay sonra tekrar nüksedince, ilaç kullanmaya karar verdim ve 1-2 yıllık periyodlar halinde kullanıp, artık iyi olduğuma kanaat getirdikten sonra yavaş yavaş bıraktım ancak max 1 ay sonunda tekrar depresyona giriyorum: yataktan çıkamaz hale geliyorum ve çok basit gündelik isleri dahi yapmıyorum. Kişilik testleri sonucu karamsar bir mizaca sahip olmanın ötesine geçmedi, ve yorumlayan psikolog görüşmeye gerek olmadığını ve sağlıklı olduğumu söyledi. Başka bir dönemde ise, başka bir psikolog, "madem ilaçları kullanırken iyisin, belki de ilaçları içmeye devam etmelisin" demişti. Ne psikolog ne de psikiyatristler bende bilişsel bir sorun görmüyorlar. O zaman neden sürekli depresyona giriyor ve asla çıkamıyorum? Tekrar eden depresyon olduğu için zaten neredeyse aralıksız ve artan dozlarda ilaç kullanıyorum. Bu hep böyle mi devam edecek? Aile geçmişimde depresyon var, ve tek açıklama da bu olarak görülüyor. Anlamakta zorlanıyorum. Ilaclari kullanirken iyiyim, doktor kontrolünde kullanmama ve kesmeme rağmen, keser kesmez kötüyüm. Yonlendirirseniz sevinirim. Tesekkurler.
Cevabı gör ▼

Cevap:

Şe
Şeyma ekinci
merhaba ben 21yasindayim her gün 40mg fulsac kullanıyorum bir gün ara vererek alkol alabilir miyim
Cevabı gör ▼

Cevap:

MB
Mustafa Bag
Kolay gelsin hocam yaşım 36 küçüklükten beri tiklerim var ilk okula giderken burun çekmek biraz büyüyünce ellerimi kendime çevirip parmak uçlarıma bakmak dışarıda hedef olarak belirledigim bir şeyi parmağımın ucu ile Gez göz arpacık gibi nişanlamak omuzumu kaldırıp omuz ucumdan bir yeri hedeflemek gibi tikler le büyüdüm askerden geldikten sonra sakal bıraktım ve 16 senedir sakallarımı yoluyor ve kopartıyorum öyleki artık dipleri yara oluyor var sakalımın yarısı bitmiş oluyor çözüm için sakallarımı kestiğimde dişlerimi birbirine vurarak bir ritimi bitirmeye çalılıyorum ki elimde olmadan çoğu zaman 1 dk kadar nefessiz kalıp ritmi tamamlıyorum nefesmi dişlerimin arasından belli bir ritimde ileri geri yapmaya başladım bu tikler sık aralıkla olmakla beraber beni çok bunaltıyor yani sakalımı kesmek beni tedavi etmedigini ve daha çok dışarıdan garip görünecek tiklere dönüştüğnü gördüm ve tekrar sakal bıraktım şu an hala sakallarımı deli gibi yoluyorum önüne geçemiyorum velhasıl kendmi bildim bileli onlarca tik edindim bırakmaya çslıştığım tik bana farklı 2 tik olarak geri döndü hep çözüm varmı
Cevabı gör ▼

Cevap:

YY
Yunus Yıldırım
Selamlar çok uzun süredir gyrex kullanıyorum ve bu nedenle yan etkisi dolayısıyla bir çok hastalığa maruz kaldım tip2 diyabet gibi. İlacı 4-5 senedir kullanıyorum ve bırakmak istiyorum. 25 mg kullanıyorum. Birden kesmek tehlikeli olacağını düsündüğümden yardıma ihtiyacım var. Nasıl bir yol izlemeliyim ? Gyrex harici kullandıgım psikiyatrik bir ilaç yok. Hipotroid ilaci haric 25 mg başka ilaç kullanmıyorum.
Cevabı gör ▼

Cevap:

gk
gökhan kakız
merhaba. 38 yaşındayım ve 182 CM BOYUNDA VE 137 kiloyum. vücut kitle indeksim 40 civarı yani AŞIRI obezim. yalnız yaşıyorum ve yorucu bir iş hayatım olması nedeniyle ve psikiyatrik rahatsızlıklarım (okb, anksiyete ve majör depresyon) nedeniyle akşamları sağlıklı beslenemiyorum ve geceleri de uyanınca atıştırmalık tüketiyorum. son derece stresliyim. huzursuz bacak sendromu da çıktı. İŞİN İLGİNÇ TARAFI HAVA 16 DERECEDEYKEN BİLE VANTİLATÖRÜ VE PENCEREYİ SONUNA KADAR AÇMADAN UYUYAMIYORUM. NEDENİ NE OLABİLİR ; FİKRİNİZ VAR MI ??
Cevabı gör ▼

Cevap:

et
eylül tay
Merhaba, uzun süredir aklıma takılmış olan birkaç soru var. Her ne kadar internetten uzun uzun araştırmış olsam da bir sonuca ulaşamadım. İlk olarak hiç mani ve hipomani deneyimlememiş bir hastada bipolardan şüphelenilebilir mi? Eğer cevap evetse nasıl, neye göre? Bipolar bozukluktaki depresyon dönemiyle normal depresyon dönemini daha önce hiç mani-hipomani yaşanmış olmadan nasıl ayırt edebiliriz veya ayırt edebilir miyiz? Son olarak manyetik rezonans görüntülemede çıkan sonuca göre kişinin kesin olarak bipolar olup olmadığını söylemek mümkün mü? Şimdiden teşekkür ederim.
Cevabı gör ▼

Cevap:

ecy
efe can yalçın
Merhaba ben 25 yaşında bir erkeğim sosyal kaygı ve anksiyete sebebiyle 6 aydır zedprex 20 mg kullanıyorum ve artık ilacı bırakmak istiyorum, ilaç dozunu azaltarak bırakmam gerektiğini biliyorum ancak zedprex kapsül olarak alınıyor yani yarıya vs. bölemem acaba nasıl bırakmam gerekir? teşekkürler
Cevabı gör ▼

Cevap:

HİA
Halil İbrahim Akın
Yas 19 boy 178 kilo 91 hocam şimdi ben 6 7 aydır citoles kullanıyorum şuan 10 aile hekimi psikiyatri sevk etti ve ben ilaçla iyiyim sonucu ne olur acaba
Cevabı gör ▼

Cevap:

Merhaba Halil Bey

Rutin doktor kontrollerinizi ihmal etmeden ilacınızı kullanmaya devam ederseniz durumunuza göre ilacın dozu azaltılıp sonlanabilir.

Sağlıklı günler dilerim

MK
Mehmet Kaplan
Merhaba hocam ben yaklaşık 3 yıl önce sınav döneminde 1 yıl dikkat eksikliği için ritalin kullanmıştım havacılık elektrik ve elektronik bölümde okuyorum üniversiteye girişte benden heyet raporu istendi piskiyari kısmında bir kaç belge götürmüştüm heyeteki doktoruma bana ilk tanıyı koyup ilaç yazan doktordan daha sonrasında heyeten geçtim şu anda zaten dikkat problemim yok hiç bir şekilde. ilerki meslek hayatımda tekrar heyet raporu vs istendiğinde dikkat eksikliği problemim olmadığın nasıl kanitlaya bilirim. e devletimdeki verilen ilaç raporunu vs nasıl sildire bilirim ileride kendi alanımda iş bavurusu yapacağım zaman bunun karşıma cikmasini istemiyorum ve hiçbir şekilde dikat problemim yok şu anda bunu nasıl kanitlaya bilirim ne yapabilirim cevaplarsanız sevinirim teşekkür ederim.
Cevabı gör ▼

Cevap:

Merhaba,

Öncelikle, geçmişte kullandığınız ilaçları ve sağlık durumunuzu gösteren belgeleri e-devlet üzerinden sildirmek için Sağlık Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde bulunan "Kişisel Sağlık Verileri İşleme ve Koruma Talimatı" ve "Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyeti Yönetmeliği"ni inceleyebilirsiniz. Bu yönergeler, kişisel sağlık verilerinizin nasıl işleneceği ve korunacağı hakkında size rehberlik edecektir. Ayrıca, kişisel verilerinizi silme veya güncelleme talebinde bulunmak için Sağlık Bakanlığı'na bağlı ilgili birimlerle iletişime geçebilirsiniz.

İş başvurularında, dikkat eksikliği sorununuzun artık olmadığını belgelemek için bir psikiyatrist veya psikologla görüşebilirsiniz. Bu profesyoneller, mevcut sağlık durumunuzu değerlendirip varsa herhangi bir dikkat eksikliği bozukluğunun olmadığını yazılı olarak belirtebilirler. Ayrıca, bu belgeyi sağlık geçmişinizde kayıtlı olan ilaç reçeteleri ve sağlık raporlarıyla birlikte saklayarak, ileride gerek duyulduğunda kanıt olarak sunabilirsiniz.

Son olarak, iş başvurularında istenen heyet raporlarında dikkat eksikliği probleminizin olmadığını belirtmek için uygun bir dil kullanarak durumunuzu açıklayabilirsiniz. Ancak, bu tür belgelerin istenmesi durumunda, ilgili sağlık uzmanlarından veya hastane raporlama birimlerinden alınan resmi belgelerin talep edilmesi daha etkili olabilir.

Sağlık durumunuz ve geçmişinizle ilgili olarak resmi belgeler ve uzman görüşleri, ileride iş başvurularında dikkat eksikliği problemi olmadığınızı kanıtlamak için en güvenilir yöntemlerdir.

aa
ahmet aslan
Merhaba hocam ben yaklaşık 3 yıl önce sınav döneminde 1 yıl dikkat eksikliği için ritalin kullanmıştım havacılık elektrik ve elektronik bölümde okuyorum üniversiteye girişte benden heyet raporu istendi piskiyari kısmında bir kaç belge götürmüştüm heyeteki doktoruma bana ilk tanıyı koyup ilaç yazan doktordan daha sonrasında heyeten geçtim şu anda zaten dikkat problemim yok hiç bir şekilde. ilerki meslek hayatımda tekrar heyet raporu vs istendiğinde dikkat eksikliği problemim olmadığın nasıl kanitlaya bilirim. e devletimdeki verilen ilaç raporunu vs nasıl sildire bilirim ileride kendi alanımda iş bavurusu yapacağım zaman bunun karşıma cikmasini istemiyorum ve hiçbir şekilde dikat problemim yok şu anda bunu nasıl kanitlaya bilirim ne yapabilirim cevaplarsanız sevinirim teşekkür ederim.
Cevabı gör ▼

Cevap:

Merhaba,

Dikkat eksikliği problemi hakkında verilen raporların ve ilaç kullanımına dair kayıtların güncellenmesi veya silinmesi için öncelikle raporları veren doktor veya ilgili sağlık kuruluşu ile iletişime geçmeniz önemlidir. Onlara durumu açıklayarak, sağlık verilerinizin güncellenmesi veya silinmesi konusunda talepte bulunabilirsiniz. Ayrıca, E-Devlet üzerinden sağlık verilerinizi kontrol ederek ve ilgili başvuruları yaparak da bu süreci yönetebilirsiniz. Gelecekteki iş başvurularında net ve güncel sağlık bilgilerini sunmanız önemlidir. 

Geçmiş olsun.